ένα εργαστήρι 7ηςτέχνης στο περιστέρι

Ένα εργαστήρι 7ης τέχνης στο Περιστέρι

0

Ηλιοπούλου Γιούλη
Δημοσιογράφος- Φιλόλογος

Σε μια εποχή που ο πολιτισμός θεωρείται πολυτέλεια ή δευτερεύουσας σημασίας ασχολία, ο Δήμος Περιστερίου δίνει την ευκαιρία όσοι το επιθυμούν να προσεγγίσουν μια αγαπημένη τέχνη, αυτή του Κινηματογράφου.

Έτσι, ανάμεσα στα άλλα Δημιουργικά Εργαστήρια του Δήμου λειτουργεί από το 2009 και το Κινηματογραφικό Εργαστήρι. Ένα Εργαστήρι που συνεχίζει μια ομολογουμένως επιτυχημένη πορεία, με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική παραγωγή και πολλούς ακόμη στόχους και όνειρα.

Με μια πιο αναλυτική ματιά

Τι διδάσκεται στο Εργαστήρι;

Το πρόγραμμα είναι εντατικό και στοχεύει στην κατανόηση της κινούμενης εικόνας και στην ελεύθερη έκφραση των εκπαιδευόμενων στους οποίους προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας ταινιών μικρού και μεσαίου μήκους. Σε αυτό έχουν τη βοήθεια επαγγελματία σκηνοθέτη και φυσικά την παροχή των απαραίτητων τεχνικών μέσων. Όλες οι ταινίες που προκύπτουν προβάλλονται στο κοινό. Πολλοί από τους μαθητές έχουν βρει στο εργαστήρι μια καλή αφετηρία γιαπεραιτέρω ενασχόληση με το μαγικό χώρο του κινηματογράφου.

Τα μαθήματα χωρίζονται σε θεωρητικά και τεχνικά. Μαθήματα συγγραφής σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτισμού, κινηματογραφικού λεξιλογίου, μοντάζ κλπ αποτελούν πρωτόγνωρες εμπειρίες για τους μαθητές με επιστέγασμα την οργάνωση και δημιουργία της δικής τους ταινίας. Οι ίδιοι θα συγγράψουν το σενάριο, θα παίξουν σε αυτό και θα αναλάβουν όλα τα δημιουργικά στάδια.

Τα θεωρητικά μαθήματα περιλαμβάνουν εισαγωγή στις θεμελιώδεις αρχές του κινηματογράφου, με προβολή σημαντικών ταινιών μεγάλων δημιουργών, καθώς και διαλέξεις σχετικές με την κινηματογραφική αισθητική και την εφαρμοσμένη σκηνοθεσία.

Στο εργαστήρι διδάσκουν σε τακτική βάση ο σκηνοθέτης-κοινωνιολόγος Αποστόλης Ηλιόπουλος (παραγωγή, σενάριο, σκηνοθεσία, ντεκουπάζ), η δημοσιογράφος και θεωρητικός κινηματογράφου Νανά Κυριαζή (ιστορία κινηματογράφου) και ο σκηνοθέτης Φώτης Δημητρακάκης (αισθητική κινηματογράφου κι εφαρμοσμένη σκηνοθεσία). Βέβαια γίνονται και πολλές έκτακτες εισηγήσεις και σεμινάρια από εξειδικευμένους τεχνικούς και καλλιτέχνες σχετικά με άλλους τομείς του κινηματογραφικού κόσμου όπως π.χ. φωτογραφία, μοντάζ, υποκριτική, μοντέρνες τεχνικές (animation), σκηνογραφία, μακιγιάζ κινηματογράφου, ενδυματολογία και πολλά άλλα.

Το εργαστήρι επίσης έχουν κατά καιρούς τιμήσει με την παρουσία τους γνωστοί σκηνοθέτες οι οποίοι μοιράζονται με τους μαθητές τη δική τους εμπειρία και γνώση.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Δήμο Περιστερίου, που είναι ένας από τους λίγους δήμους που αναλαμβάνουν ένα τέτοιο έργο, σημαντικότατη συνεισφορά στην πνευματική ανέλιξη των δημοτών του.

Λειτουργεί στον 3ο όροφο του κτιρίου στην Μαραθωνοκάμπου 15 στο λόφο Αξιωματικών. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη 6-10 μ.μ.

Μιλήσαμε με τη Νανά Κυριαζή, η οποία φέρνει τους μαθητές σε επαφή με την ιστορία του κινηματογράφου.

Κάνω στο Εργαστήρι το κομμάτι της Ιστορίας του Κινηματογράφου. Διδάσκω από το 2010, είναι δηλαδή η τέταρτη χρονιά. Το κλίμα είναι πάρα πολύ ωραίο, υπάρχει συμμετοχή και όρεξη από τους “μαθητές” μας. Προσωπικά πιστεύω στην ιστορία του κινηματογράφου και τη θεωρώ αναπόσπαστο κομμάτι προς διδασκαλία, γιατί δε φτάνει μόνο να είναι κανείς ένας καλός σινεφίλ, να του αρέσουν δηλαδή οι ταινίες και να τις αξιολογεί. Όλο αυτό δεν έχει νόημα, αν δεν υπάρχει και κάποιο σημείο αναφοράς, αν δεν τοποθετηθεί η ταινία μέσα σε έναν συγκεκριμένο χωροχρόνο. Αυτό λοιπόν όπου βοηθά η ιστορία του κινηματογράφου είναι το ότι τοποθετούνται οι ταινίες μέσα στη ροή του χρόνου ιστορικά, πότε δημιουργήθηκαν, μέσα σε ποιο κοινωνικό και πολιτικό κλίμα, ποια καλλιτεχνικά ρεύματα ήταν κυρίαρχα εκείνη την εποχή. Έτσι καταλαβαίνει κανείς πόσο η τέχνη επηρεάζει τη ζωή και αντίστοιχα η ζωή την τέχνη. Και με αυτόν τον τρόπο ο κινηματογράφος γίνεται μια τέχνη πάρα πολύ κοντά στη ζωή.

Επίσης το να κάνουμε ιστορία κινηματογράφου πιστεύω ότι βοηθάει πάρα πολύ και στη σινεφιλία, διότι βλέποντας διάφορα αποσπάσματα από ταινίες – το μάθημα είναι και θεωρητικό αλλά παράλληλα δείχνουμε και αποσπάσματα από ταινίες- ο μαθητής λαμβάνει και τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε να κάνει στο μυαλό του τις αντίστοιχες κινηματογραφικές αναφορές, να ξέρει για τις διάφορες τεχνικές, να αναγνωρίζει συγκεκριμένες σκηνές και να τις συνδέει με ρεύματα και σκηνοθέτες. Έτσι αποκτά και μία πιο βαθιά γνώση του κινηματογράφου, γιατί μπορεί να βλέπει μια καινούρια ταινία και να ξέρει ότι κάτι αντίστοιχο έχει ξαναγίνει, από ποιον έχει ξαναγίνει, κάνοντας στο μυαλό του τις δικές του συνδέσεις. Γίνεται λοιπόν ένα ωραίο κινηματογραφικό παιχνίδι για αυτόν.

Ξεκινάμε λοιπόν από την αρχή, από τη σύλληψη της ιδέας του κινηματογράφου, από τις κινούμενες εικόνες και το μάθημα επεκτείνεται μέχρι και το σήμερα. Προσπαθούμε δηλαδή να κάνουμε ένα μάθημα που φτάνει όσο γίνεται πιο κοντά στην επικαιρότητα. Φτάνουμε λοιπόν στην ψηφιακή τεχνολογία, σε ταινίες της τελευταίας δεκαετίας, σε νέα φαινόμενα, όπως το 3D, σε ψηφιακές κάμερες κλπ. Προσπαθούμε να μην είναι μια ιστορία βαρετή και σκονισμένη. Θέλουμε να φτάνει μέχρι το παρόν, να είναι όσο πιο “update” γίνεται.

Ο εμπνευστής του Εργαστηρίου

Ο εμπνευστής και ψυχή του Εργαστηρίου, Ηλιόπουλος Απόστολος μας περιέγραψε την ιδέα πίσω από την πολιτιστική αυτή πρόταση του Δήμου μας.

« Ο Δήμος Περιστερίου είχε ήδη ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που απευθυνόταν σε όλες τις ηλικίες, με δραστηριότητες όπως θέατρο, θεατρικό παιχνίδι για τα παιδιά, ζωγραφική για παιδιά και ενηλίκους, χορό, φωτογραφία, μουσική και άλλα. Αυτό που έλειπε ήταν ένα κινηματογραφικό εργαστήρι το οποίο θα μυήσει τους δημότες στην κινούμενη εικόνα, στην τέχνη της κινηματογραφικής αφήγησης, στους κανόνες που διέπουν τη μυθοπλασία και τη δημιουργία κάθε αφηγηματικού είδους τέχνης. Επειδή η εικόνα υπερισχύει στις μέρες μας σαν μέσο αντίληψης και εσωτερίκευσης της πραγματικότητας και μέσα από αυτήν φιλτράρονται οι διαχεόμενες απ΄ τον επιστημονικό- καλλιτεχνικό- φιλοσοφικό κόσμο ιδέες, η κατανόηση των μηχανισμών της κατασκευής αυτών των εικόνων αποτελεί και το καλύτερο εργαλείο για την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και προσέγγισης κάθε πτυχής της καθημερινότητας...

…Το εργαστήρι μας είναι πια γνωστό σχεδόν σε όλη την Ελλάδα καθώς κάποιοι από τους μαθητές του έχουν μπει πια για τα καλά στην κινηματογραφική παραγωγή. Παρότι είμαστε ένα εργαστήρι του δήμου προσφέρουμε ουσιαστική γνώση ανάλογη με αυτή που δίνουν ακριβοπληρωμένες σχολές και ιδρύματα. Η εμπειρία που αποκτά κανείς από τον ένα χρόνο φοίτησης είναι αρκετή για να ξεκινήσει την κινηματογραφική του πορεία και τα δίδακτρα είναι ελάχιστα ή και καθόλου για τους ανέργους ή τους άπορους συμπολίτες μας.»
Share.