έφεση της ιρλανδίας κατά της απόφασης

Έφεση της Ιρλανδίας κατά της απόφασης της Κομισιόν για την Apple

0


Το υπουργικό συμβούλιο της Ιρλανδίας συμφώνησε την Παρασκευή να συστρατευθεί με την Apple στην κατάθεση έφεσης κατά της, πολλών δισ. ευρώ, φορολογικής απαίτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τις επιφυλάξεις αρκετών που κάνουν λόγο για εύθραυστη συμμαχία.

Η Κομισιόν αποφάσισε πριν λίγες μέρες ότι η αμερικανική εταιρία πρέπει να πληρώσει 13 δισ. ευρώ στο Δουβλίνο. Η κίνηση αυτή εξόργισε τις ΗΠΑ, οι οποίες κατηγορούν την ΕΕ ότι προσπαθεί να αρπάξει εισοδήματα από φόρους που θα έπρεπε να καταβληθούν σ’ αυτές.

Καθώς οι διατλαντικές εντάσεις αυξάνονται, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα θέσει το ζήτημα της φοροδιαφυγής από ορισμένες πολυεθνικές εταιρίες στην επερχόμενη σύνοδο της G20 στην Κίνα.

Παραδόξως η Ιρλανδία είναι αποφασισμένη να μην δεχθεί αυτό το φορολογικό μάννα, που αντιστοιχεί σε όσα ξόδεψε πέρυσι η χώρα για να χρηματοδοτήσει τις υπηρεσίες υγείας της.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν επέμενε πως το Δουβλίνο θα στραφεί εναντίον οποιασδήποτε αντίθετης απόφασης από τότε που η ΕΕ άρχισε να ερευνά τις φορολογικές υποθέσεις της Apple στην Ιρλανδία, το 2014, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προστατεύσει ένα φορολογικό καθεστώς που έχει προσελκύσει μεγάλο αριθμό πολυεθνικών εργοδοτών.

Την Τετάρτη απέτυχε να πείσει μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών, η υποστήριξη των οποίων είναι ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση μειοψηφίας, να συμφωνήσουν στην προσφυγή κατά της απόφασης της Ευρωπαίας Επιτρόπου αρμόδιας για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ ότι οι φορολογικοί διακανονισμοί της Apple στην Ιρλανδία συνιστούν παράνομη κρατική βοήθεια.

Ωστόσο κέρδισε την υποστήριξή τους σε μια δεύτερη προσπάθεια κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή.

via news247

About Vasilis Ananiadis

Ο ζωντανός θρύλος της Ελληνικής blogόσφαιρας, ο αβυσσαλέος master του SEO, o πρίγκηπας των Social Media, ο τυφώνας των Web Startups, ο οργασμός της ιντερνετικής επιτυχίας. Τώρα και στο twitter: @vananiadis

Πηγή:Mac User

Share.