αγρίνιο φαντασμαγορικά και φέτος τα χ

Αγρίνιο: Φαντασμαγορικά και φέτος τα χαλκούνια

0

Το ξεχωριστό αυτό έθιμο διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία, και όπως κάθε χρόνο εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους που από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί για να απολαύσουν το φαντασμαγορικό αυτό θέαμα, όπως αναφέρει το τοπικό cityvoice.

 

Η νύχτα έγινε κυριολεκτικά μέρα με τους χαλκουνάδες να κλέβουν την παράσταση ανάβοντας 5 ή και περισσότερα χαλκούνια ταυτόχρονα…

 

Η ιστορία του εθίμου χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι Αγρινιώτες τα άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου για να απομακρύνουν τους αλλόθρησκους. Συνέχισαν όμως να τα κατασκευάζουν και μετά την απελευθέρωση της χώρας στα πλαίσια ενός εθίμου και δημιουργώντας τις «ομάδες» του χαλκουνοπόλεμου.

 

Τα χαλκούνια είναι αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνται από ένα μεγάλο κύλινδρο γεμάτο με ένα μείγμα μπαρουτιού και ένα φιτίλι στο άκρο. Αναζητείται ο καλός «χαρτός», το κατάλληλο μείγμα μπαρουτιού (που δοκιμάζεται) για να είναι ασφαλές. Ένα έθιμο που θυμίζει με τον τρόπο του, τους «μπουρλοτιέρηδες» του 1821 και που συντηρεί με την δική του ομορφιά την παράδοση της συμμετοχής στον Αγώνα της Απελευθέρωσης της περιοχής του Αγρινίου.

Βίντεο: cityvoice

Πηγή:NEWS247

Share.