αμανατίδης οι εθνικοί ευεργέτες μας ο

Αμανατίδης: Οι εθνικοί ευεργέτες μας οδηγούν μέχρι και σήμερα

0

«Από την πλευρά μας, στο υπουργείο Εξωτερικών παίρνουμε τη σκυτάλη του Ζάππα και ενισχύουμε το θεσμικό πλαίσιο για την εκπαίδευση των ελληνόπουλων στο εξωτερικό, καθιερώνουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και αναβαθμίζουμε την μορφωτική και πολιτιστική διπλωματία, συνεχίζοντας το έργο των εθνικών ευεργετών» είπε ο κ. Αμανατίδης επισημαίνοντας ότι «151 χρόνια μετά το θάνατο του Ευ. Ζάππα, εργαζόμαστε και πάλι για τον ίδιο σκοπό, την ανάκαμψη της χώρας και την ενίσχυση της διεθνούς της ακτινοβολίας, όπως έπραξαν όλοι οι εθνικοί ευεργέτες».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε μνεία στην «παρακαταθήκη κοινωνικής προσφοράς», την χορηγία που ξεκίνησε ως θεσμός για πρώτη φορά στην Αθηναϊκή Δημοκρατία του Κλεισθένη, στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ, η οποία, όπως είπε, «μεταλαμπαδεύεται αιώνες τώρα από γενιά σε γενιά, διατρέχει την ελληνική ιστορία σε όλες τις φάσεις της και εξασφαλίζει τελικά την ιστορική μας συνέχεια και τη διατήρηση του αξιακού φορτίου του πολιτισμού μας».

Με κινητήρια εσωτερική δύναμη κάθε ευεργέτη, όπως εξήγησε, την ελληνική παιδεία και το φως του ελληνικού πολιτισμού και στόχο την ανάταξη της μητέρας πατρίδας, από όποιο σημείο της γης κι αν βρισκόταν.

Ο κ. Αμανατίδης υπενθύμισε ότι κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας που φέρουν την ανεξίτηλη σφραγίδα των εθνικών ευεργετών κοσμούν μέχρι σήμερα το ιστορικό κέντρο της Αθήνας μαρτυρώντας το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής. Καθώς και δομές για την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική μέριμνα που «φυτρώθηκαν» στην αττική γη από τους μεγάλους αυτούς άνδρες, που προσέτρεξαν από άκρη σε άκρη της Οικουμένης για να στηρίξουν το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος στη γένεσή του. «Παρόντες στην πρώτη γραμμή στο εθνικό προσκλητήριο, μας οδηγούν μέχρι και σήμερα σε κάθε μας βήμα» υπογράμμισε.

Όπως ο Ευάγγελος Ζάππας που με την προσήλωση και την επιμονή του στην εσωτερική αποκατάσταση της χώρας και της διεθνούς της εικόνας αποτελεί «παράδειγμα όχι μόνον άσκησης πολιτικής για όλους εμάς, αλλά και πρότυπο για κάθε Έλληνα πολίτη».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Πηγή:NEWS247

Share.