ανθρώπινα δικαιώματα το αγκάθι στις σ

Ανθρώπινα δικαιώματα… το αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας

0

REUTERS/CARLOS BARRIA

Ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων «μονοπώλησε» την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Παρά το θετικό και αισιόδοξο κλίμα, κατά τη συζήτηση δεν έλειψαν οι εκατέρωθεν αιχμές, με επίκεντρο κυρίως την παραβίαση των δικαιωμάτων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, αφού χαιρέτισε την «άνθιση» των διμερών σχέσεων, διευκρίνισε ότι η πραγματική πρόοδος μεταξύ των δύο χωρών θα πραγματωθεί μόνο εφόσον υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Ραούλ Κάστρο ανταπάντησε ότι «καμία χώρα δεν πληροί όλα τα διεθνή δικαιώματα. «Πόσες χώρες εφαρμόζουν και τα 61 ανθρώπινα δικαιώματα; Ξέρετε; Εγώ ξέρω, καμία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της Κούβας.

Υπενθύμισε δε, ότι «η Κούβα έχει ισχυρό παρελθόν δικαιωμάτων όπως η υγεία, η πρόσβαση στην παιδεία και η ισότητα των γυναικών».

Σημειώνεται ότι το 2014, η κυβέρνηση της Αβάνας απελευθέρωσε 53 κρατούμενους, τους οποίους οι ΗΠΑ θεωρούσαν πολιτικούς κρατούμενος. Ωστόσο, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εθνικής Συμφιλίωσης καταγγέλλει πως στις κουβανικές φυλακές βρίσκονται ακόμη 79 άτομα.

Στη συνέχεια της συζήτησης, ο ηγέτης της Κούβας αξίωσε την άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ και την ανάκτηση του ελέγχου της ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο.

Απαντώντας, ο Ομπάμα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την άρση των οικονομικών κυρώσεων, δηλώνοντας ωστόσο, άγνοια για τον χρόνο υλοποίησης αυτής της δέσμευσης, επικαλούμενος τις αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικάνων.

Πηγή : Ναυτεμπορική

Share.