γερμανία δεύτερο το afd στις τοπικές εκλ

Γερμανία: Δεύτερο το AfD στις τοπικές εκλογές σύμφωνα με τα exit polls

0

REUTERS/Hannibal Hanschke

Πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο του AfD.

Τη δεύτερη θέση στις τοπικές εκλογές στο γερμανικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας καταλαμβάνει, σύμφωνα με τα exit polls, το ευρωσκεπτικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με ποσοστό 21%, αφήνοντας στην τρίτη θέση τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ (19%). Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες με ποσοστό 30,5%.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD, πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα όλων των εποχών για το CDU στο συγκεκριμένο κρατίδιο, καθώς η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση φαίνεται πως υποχωρεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2011.

EURONEWS

Γερμανία: Δεύτερο το AfD στις τοπικές εκλογές σύμφωνα με τα exit polls

«Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι αφήνουμε πίσω μας την CDU της Μέρκελ (…) και ίσως αυτό να είναι και η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», δήλωσε ο Λάιφ-Ερικ Χολμ, επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, η οποία ανήκε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι ηγούνται του συνασπισμου που κυβερνά το κρατίδιο, σύμφωνα πάντα με τα exit polls, εξασφάλισαν την πρώτη θέση συγκεντρώνουν ποσοστό 30,5% των ψήφων. To SPD καταγράφει επίσης απώλειες περίπου 5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. 

Το κόμμα της Αριστεράς φαίνεται πως κερδίζει το 12,5% των ψήφων, σημειώνοντας υποχώρηση περίπου 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση πέντε χρόνια πριν. Το ακροδεξιό NPD μένει εκτός του τοπικού κοινοβουλίου μένοντας κάτω από το όριο του 5% για πρώτη φορά μετά το 2006 (3,5%).

REUTERS/STEFANIE LOOS

Την εκλογική αυτή αναμέτρηση, η οποία λαμβάνει χώρα ακριβώς έναν χρόνο μετά την απόφαση της Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, θα ακολουθήσει σε δύο εβδομάδες μια άλλη σημαντική ψηφοφορία στο Left Party Βερολίνο, αλλά και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι εθνικές βουλευτικές εκλογές.

Το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο κρατίδιο στη βορειοανατολική Γερμανία με μόλις 1,3 εκατ. ψηφοφόρους, όμως οι διαφαινόμενες απώλειες εκεί θα είναι ταπεινωτικές για τη Μέρκελ, καθώς η εκλογική περιφέρειά της βρίσκεται σ’ αυτό το κρατίδιο.

Άνοδος AfD και σε εθνικό επίπεδο

Το AfD αυξάνει το ποσοστό του και σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Bild. Αν οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη εβδομάδα, το AfD θα κέρδιζε 12% των ψήφων και θα γινόταν το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη Γερμανία. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως το κόμμα θα εξέλεγε βουλευτές στο ομοσπονδιακό γερμανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 2013.

naftemporiki.gr

Πηγή : Ναυτεμπορική

Share.