εκλογές στη συρία σε 18 μήνες αποφάσισαν

Εκλογές στη Συρία σε 18 μήνες αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ στη Βιέννη

0

Ο Κέρι, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τον "οδικό χάρτη" μεταξύ των 20 χωρών –μεταξύ των οποίων το Ιράν και η Ρωσία– οι θέσεις των οποίων συχνά είναι διαμετρικά αντίθετες.

Ένας άλλος στόχος είναι επίσης να οργανωθεί, μέχρι την 1η Ιανουαρίου, μια συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης και να επιτευχθεί μια εκεχειρία στον εμφύλιο πόλεμο που συνταράζει τη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι φαίνεται ότι προτίθεται να διαπραγματευθεί στο πλαίσιο της εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης. "Μας είπαν οι εταίροι μας σε αυτήν την προσπάθεια –αυτοί που κάθονται στο τραπέζι μαζί μας– ότι είναι έτοιμος να επιδείξει σοβαρότητα, να στείλει μια αντιπροσωπεία, να δεσμευτεί σε πραγματικές διαπραγματεύσεις", σημείωσε.

"Θα πρέπει παραλλήλως να πετύχουμε εκεχειρία σε όλη τη χώρα" τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

"Αυτό ακούγεται ακόμη ουτοπικό, όμως όλες οι δυνάμεις βρίσκονται γύρω από το τραπέζι" των διαπραγματεύσεων, είπε ο Στάινμαϊερ, σημειώνοντας ότι η σύνοδος αυτή διεξήχθη σε βαρύ κλίμα, λόγω των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι. Οι εξελίξεις αυτές ωστόσο "ενίσχυσαν την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε προς τα εμπρός", εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός υπογραμμίζοντας ότι "οι σφαγές στη Συρία πρέπει να σταματήσουν".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε από την πλευρά του ότι οι μεγάλες δυνάμεις συμφωνούν πως θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος. "Σήμερα είχα διμερείς συναντήσεις και έχω την αίσθηση πως αναγνωρίζεται η ανάγκη να δημιουργήσουμε έναν αποτελεσματικό διεθνή συνασπισμό για να πολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Μια νέα συνάντηση αυτής της "διεθνούς ομάδας βοήθειας για τη Συρία" θα γίνει σε περίπου έναν μήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος των συνομιλιών.

Πηγή:NEWS247

Share.