η καταστροφή του amos 6 θα έχει μεγάλο κόστο

Η καταστροφή του Amos-6 θα έχει μεγάλο κόστος

0Η καταστροφή του Amos-6 θα έχει μεγάλο κόστος

Την 1η Σεπτεμβρίου πύραυλος Falcon 9 της SpaceX εξερράγη κατά τη διάρκεια στατικής δοκιμής στο διαστημικό κέντρο του Cape Canaveral. Ο πύραυλος προετοιμαζόταν για την προγραμματισμένη εκτόξευση του στις 3 Σεπτεμβρίου, όπου θα έβαζε σε τροχιά τον δορυφόρο Amos-6 της ισραηλινής Spacecom. Ο δορυφόρος, που καταστράφηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια της έκρηξης, είχε βασικό πελάτη το Facebook.

Η καταστροφή αυτή αφήνει τους περισσότερους εμπλεκόμενους σε πολύ δύσκολη θέση. Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι ο πύραυλος δεν ήταν ασφαλισμένος, η ασφάλεια θα ξεκινούσε κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης, μία από τις πιο  επικίνδυνες στιγμές μίας αποστολής. Η SpaceX διαθέτει τη δικιά της ασφαλιστική κάλυψη, έτσι οι ιδιοκτήτες του δορυφόρου θα αποζημιωθούν για την απώλεια. Παρόλα αυτά, αποκαλύπτεται τώρα ότι ορισμένες από τις πιο έμπειρες δορυφορικές εταιρείες δεν  επιτρέπουν την τοποθέτηση των δορυφόρων τους πάνω στους πυραύλους, όταν πραγματοποιούνται παρόμοιες δοκιμές των μηχανών. Η Vanessa O΄Connor, εκπρόσωπος της Eutelsat, δήλωσε στο CNN στις 2 Σεπτεμβρίου ότι η εταιρεία δεν επιτρέπει την τοποθέτηση των δορυφόρων της στην τελική τους θέση κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών δοκιμών πριν από μία εκτόξευση.

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται επίσης και η Spacecom, αφού επρόκειτο να πουληθεί σε ένα κινέζο δισεκατομμυριούχο για 285 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η πώληση εξαρτώταν από την προγραμματισμένη εκτόξευση, έτσι όλη η διαδικασία πώλησης στην Beijing Xinwei Technology Group τίθεται πλέον εν αμφιβόλω. Ο Amos-6 θα πρόσφερε χωρητικότητα στην ισραηλινή δορυφορική πλατφόρμα YES, η οποία τώρα επηρεάζεται από την απώλεια του. Σήμερα η YES χρησιμοποιεί τους δορυφόρους Amos-2 και Amos-3 για τις δορυφορικές εκπομπές της.

Η Spacecom λέει ότι είναι οικονομικά υγιής και βρίσκεται ακόμα σε συζητήσεις με τους κινέζους πιθανούς αγοραστές. Επιθυμεί επίσης την γρήγορη αντικατάσταση του Amos-6, και ο γενικός διευθυντής της ισραηλινής κατασκευάστριας εταιρείας IAI δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μπορεί να κατασκευάσει ένα νέο δορυφόρο μέσα σε δύο έτη.

Οι πελάτες που είχαν κλείσει χωρητικότητα στον Amos-6 μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον παλιότερο Amos-3, ενώ μεγάλη πτώση είχε η αξία των μετοχών της Spacecom στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και η SpaceX, αφενός γιατί η φήμη της ζημιώθηκε, αφετέρου γιατί θα πρέπει τώρα να διεξάγει εντατικές έρευνες, που απαιτούν πολύ χρόνο, για την “ανωμαλία”, και έτσι δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν νέες εκτοξεύσεις μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, και να αποκατασταθούν τα πιθανά προβλήματα. Η SpaceX θα πρέπει επίσης να επισκευάσει την βασική της εξέδρα εκτόξευσης νούμερο 40 στο Cape Canaveral, και να προετοιμάσει τουλάχισοτν μία ακόμα (πιθανά ταν 39Α) για να ξεκινήσουν ξανά οι εκτοξεύσεις όταν βγουν τα αποτελέσματα της έρευνας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι θα καθυστερήσουν οι εκτοξεύσεις φορτίων της NASA προς τον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS, για τις οποίες έχει συμβόλαιο η SpaceX.  Η εξέδρα εκτόξευσης 39Α πολύ δύσκολα θα είναι έτοιμα πριν από τον Νοέμβριο, πράγμα που θα καθυστερήσει τις οκτώ εμπορικές εκτοξεύσεις που είναι προγραμματισμένες έως το τέλος της χρονιάς. Η καθυστέρηση αυτή επηρεάζει την προγραμματισμένη επαναχρησιμοποίηση πυραύλου Falcon 9 για την εκτόξευση του δορυφόρου SES-10 της SES.

Σε δύσκολη θέση δεν βρίσκεται όμως η Eutelsat, παρά το γεγονός ότι έχασε ένα πολύτιμο συμβόλαιο με το Facebook, αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016, 15 εκατομμυρίων για το 2017 και 25-30 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018. Οι επενδυτές πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Facebook να νοικιάσει χωρητικότητα σε δορυφόρο της Eutelsat που εξυπηρετεί την Αφρική.  Ούτε το Facebook επηρεάζεται σημαντικά. Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί προμηθευτές χωρητικότητας για την Αφρική.

http://advanced-television.com/2016/09/05/spacex-amos-facebook-disaster-will-be-costly/

 

Πηγή:digitaltvinfo.gr

Share.