η πράγα γιορτάζει ένα από τα διασημότε

Η Πράγα γιορτάζει ένα από τα διασημότερα αξιοθέατά της.

0Η Πράγα γιορτάζει ένα από τα διασημότερα αξιοθέατά της.

Το πολυφωτογραφημένο Αστρονομικό Ρολόι στην πλατεία της παλιάς πόλης συμπληρώνει φέτος τα 605 χρόνια του κι εμείς του ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα. Απολαύστε το!

Το αστρονομικό ρολόι της Πράγας αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης μαζί με τα κάστρα και την πασίγνωστη γέφυρα του Καρόλου. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ρολόγια τέτοιου τύπου και φημολογείται ότι είναι το τρίτο σε χρονολογική σειρά μετά το αστρονομικό ρολόι της Πάδοβας (1344) στην Ιταλία και το θαυμάσιο αστρονομικό ρολόι του Στρασβούργου. Κατασκευάστηκε το 1410 επί βασιλείας Βενσεσλάου (Βάτσλαβ) Δ΄(1378-1419) από τον ονομαστό ωρολογοποιό Νικόλαο του Καντάν (Mikulas Kadan), στη βάση του δημαρχείου της παλιάς πόλης. Το Ρολόι ανακαινίστηκε κατά τη χρονική περίοδο από το 1552 μέχρι το 1560 από τον Γιαν Ταμπόρσκι, ο οποίος τελειοποίησε και το μηχανισμό του Ρολογιού. Το σημερινό ρολόι είναι πιστό αντίγραφο του αρχικού, το οποίο καταστράφηκε κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο (1945), όταν ο Γερμανικός στρατός βομβάρδισε το δημαρχείο της παλιάς πόλης με αποτέλεσμα καταστραφεί ολοσχερώς το “κόσμημα” αυτό της Πράγας. Ο μηχανισμός του ρολογιού αποτελείται από τρεις ομοαξονικούς οδοντωτούς τροχούς ίσης διαμέτρου. Ο πρώτος δείχνει την κίνηση του Ηλίου, ο δεύτερος την κίνηση της Σελήνης, και ο τρίτος τη σχετική θέση του ζωδιακού κύκλου ως προς τον Ήλιο.

  

Πιάστε από νωρίς θέση μπροστά στο μεσαιωνικό ρολόι για να απολαύσετε το σόου των Αποστόλων που πραγματοποιείται κάθε μια ώρα. Μην παραλείψετε να ανεβείτε στον πύργο του ρολογιού (καθημερινά ως τις 10μμμ., είσοδος €4,50) για να απολαύσετε από ύψος 70 μέτρων τη συγκλονιστική θέα στις στέγες της πόλης αλλά και στα υπόλοιπα αξιοθέατα της παραμυθένιας πλατείας όπως το άγαλμα του Γιαν Χους, η Εκκλησία της Παναγιάς του Τυν και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Πηγή:ART TRAVEL

Share.