σχολειό στο δάσος

Σχολειό στο… Δάσος!

0

Ηλιοπούλου Γιούλη
Δημοσιογράφος- Φιλόλογος

Όσοι έχουν ασχοληθεί με παιδιά, όλων των ηλικιών, ως νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές, είτε ως παρατηρητές της διαδικασίας νοητικής και πνευματικής ανάπτυξής και της κοινωνικοποίησής τους συμφωνούν ομόφωνα: η βιωματικότητα και η ελευθερία αποτελούν δύο από τις βασικές προϋποθέσεις για να καταστούν οι παραπάνω διαδικασίες επιτυχείς, καρποφόρες. Για να πλαστεί ένας μετέπειτα ενήλικος αυτεξούσιος και σκεπτόμενος, με ευθυκρισία και πρωτοβουλία.

Δεν είναι τώρα η στιγμή να συζητήσουμε εάν οι προϋποθέσεις αυτές πληρούνται στο δημόσιο ελληνικό σχολείο. Μάλλον θα καταλήξουμε σε τραγική άρνηση, αφού –εκτός λίγων περιπτώσεων- η ελληνική σχολική πραγματικότητα είναι απογοητευτική, με παραλείψεις και λανθασμένες τακτικές σε όλες τις βαθμίδες.

Επειδή όμως σε κάθε άρνηση υπάρχει και η κατάφαση, η εκπαιδευτική ελληνική πραγματικότητα, έχει να παρουσιάσει και φωτεινές εξαιρέσεις. Μια τέτοια είναι τα «Σχολεία του δάσους». Και είναι αυτό ακριβώς που καταλαβαίνει κανείς στο άκουσμα του ονόματος. Σχολείο, η εκπαιδευτικές δράσεις του οποίου πραγματώνονται στο… δάσος!

Τα Σχολεία του Δάσους είναι η εφαρμογή σε διεθνές επίπεδο του μεταρρυθμιστικού κινήματος της Παιδαγωγικής του Δάσους και των Ελεύθερων Σχολείων. Μια παιδαγωγική διαδικασία που ξεφεύγει από την κλασική, μεταφέροντας το μάθημα εκτός του στενού πλαισίου της σχολικής αίθουσας, στην ύπαιθρο, σε μια προσπάθεια άμεσης επαφής του παιδιού με τη φύση.

Έτσι η μάθηση γίνεται ελεύθερα και ανεξαρτητοποιείται από καταναγκασμούς που ισχύουν στην κλασική διαδικασία, όπως όλοι τη γνωρίζουμε. Ιδιαίτερα για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας που διαμορφώνουν την κινητική, νοητική και κοινωνική αντίληψή τους, μια τέτοια εμπειρία βοηθά καταλυτικά προς την κατεύθυνση μιας ολόπλευρης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης.

Τα παιδιά σχηματίζουν ομάδες, κοινωνικοποιούνται. Βάση είναι το ελεύθερο παιχνίδι και η αυθόρμητη δραστηριότητα ανάλογα με ό,τι τα ενδιαφέρει περισσότερο, καθοδηγούμενα βέβαια διακριτικά από τους παιδαγωγούς. Ακούνε τους ήχους του δάσους μαζί με τραγούδια και παραμύθια, φτιάχνουν κατασκευές, παρατηρούν κάθε πτυχή του φυσικού περιβάλλοντος και περιπλανώνται μέσα του.

Στην Αττική το Σχολείο του Δάσους λειτουργεί στο Δήμο Διονύσου. Για περαιτέρω πληροφορίες υπάρχει και η σελίδα του στο facebook http://www.facebook.com/pefkites

Share.