ψυχόδραμα και θεατρικό παιχνίδι για π

Ψυχόδραμα και θεατρικό παιχνίδι για παιδιά

0

της Άννας Πολυχρονοπούλου
Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοδραματίστρια

Αν Παρακολουθήσουμε τον τρόπο που τα παιδιά παίζουν (ομαδικά αλλά και ατομικά), θα παρατηρήσουμε ότι πολλές φορές, τους αρέσει πολύ ένα είδος παιχνιδιού το οποίο μπορεί να μοιάζει με θεατρική παράσταση. Όπως για παράδειγμα το να παίζουν «πόλεμο», «το κομμωτήριο» ή «την οικογένεια». Ενσαρκώνοντας τους ρόλους μεταξύ τους (η μεταξύ αυτών και των κούκλων τους), αυτοσχεδιάζουν και φτιάχνουν μια ιστορία.

Ο J. L  Moreno, εμπνευστής της θεωρίας και της μεθόδου του Ψυχοδράματος, διαπίστωσε ότι όσο τα παιδιά έπαιζαν τέτοιου είδους παιχνίδια, που εμπεριέχουν ιδιαίτερο αυθορμητισμό, συχνά εξέφραζαν με αυτό τον τρόπο, ψυχοπαθολογικά προβλήματα δικά τους ή της οικογένειας, καθώς και εσωτερικές συγκρούσεις, επιθυμίες, άγχη, φόβους, και φαντασιώσεις που έτσι έπαυαν να είναι εγκλωβισμένα και έβρισκαν διέξοδο και δημιουργική εκτόνωση.

Το παιχνίδι λοιπόν και πιο συγκεκριμένα το θεατρικό και ψυχοδραματικό παιχνίδι, είναι μια διαδικασία η οποία χρησιμοποιείται από τα παιδιά, όχι μόνο για δημιουργική αυτο-έκφραση, αλλά και ως μια μορφή ψυχοθεραπείας και προσπάθειας να επικοινωνήσουν, να κατανοήσουν και να διαχειριστούν διαφορά προβλήματα, καταστάσεις και συναισθήματα που τα απασχολούν . Πάνω λοιπόν σε αυτή την διαδικασία παιχνιδιού των παιδιών, βασίζεται και το ψυχόδραμα και το θεατρικό παιχνίδι, με κύριο εργαλείο τον αυθορμητισμό και την φυσική δημιουργική ικανότητα που έχουν τα παιδιά.

Στις μέρες μας που ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι πολύ πιεστικός και γρήγορος, πολλές φορές επιβάλλουμε στα παιδιά να καταστείλουν τον αυθορμητισμό και την δημιουργική τους έκφραση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στο να αναπτύξουν είτε διαφορα συναισθηματικά προβλήματα είτε και προβλήματα συμπεριφοράς, αφού δεν τους δίνουμε την δυνατότητα να εκφορτιστούν και να εκτονωθούν αυθόρμητα και δημιουργικά.

Σκοπός λοιπόν του ψυχοδράματος και του θεατρικού παιχνιδιού, είναι να βρουν τα παιδιά ένα ασφαλές περιβάλλον, ώστε να μπορέσουν να εκφραστούν συναισθηματικά και δημιουργικά αλλά και να αναπτύξουν και να διερευνήσουν πτυχές τις προσωπικότητας τους, όπως την αυτοεκτίμηση τους, την κοινωνικότητα τους, την ομαδικότητα τους και την φαντασία τους καθώς και να μάθουν να καλλιεργούν υγιείς σχέσεις με τους γύρω τους.

Σημείωση του Webmag: Η Πολυχρονοπούλου Άννα πραγματοποιεί ομάδες θεατρικού παιχνιδιού και ψυχοδράματος για παιδιά όλων των ηλικιών με δραστηριότητες προσαρμοσμένες κάθε φορά στην ιδιαίτερη αναπτυξιακή φάση του κάθε παιδιού. Πληροφορίες: www.endynamei.gr

Share.