Χαμηλότερη ανάπτυξη 2,3% έναντι του αρχικού 2,5% για τα έτη 2019 και 2020 και αυξημένα πλεονάσματα της τάξεως του 4,1%, που προετοιμάζουν για παροχές, προβλέπει το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το οποίο απέστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 4%, φτάνοντας στο 4,1%, ενώ εκτιμάται πως η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη προβλέπεται να είναι οριακή μεσοπρόθεσμα, καθώς η ζήτηση για επενδύσεις αναμένεται να ωθήσει σε άνοδο τις εισαγωγές.
Στα βασικά του σημεία το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων αναφέρονται τα εξής:
Για την ανάπτυξη
«Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναμένονται ευνοϊκές, καθώς η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να διατηρήσει τη θετική της δυναμική και να ενισχυθεί περαιτέρω. Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται στο 2,3% το 2019 και το 2020 λόγω σημαντικής αύξησης της εγχώριας ζήτησης, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις εμφανίζουν σταθερά σημάδια ανάκαμψης, και περαιτέρω αύξησης του μεριδίου των εξαγωγών στο διεθνές εμπόριο».
Για το πρωτογενές πλεόνασμα
«Οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα, εξασφαλίζοντας την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και, ταυτόχρονα, δημιουργώντας τον δημοσιονομικό χώρο για αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με τρόπο φιλικό προς την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική μέριμνα».
«Σύμφωνα με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019, το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να ανέλθει στο 1,6% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,7% του ΑΕΠ (4.1% του ΑΕΠ σύμφωνα με τον ορισμό της Ενισχυμένης Εποπτείας), σε σύγκριση με τον στόχο για 3.5% του ΑΕΠ», προστίθεται στην έκθεση.
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι με βάση τη διατήρηση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων σε επίπεδα άνω του 4% του ΑΕΠ έως και το 2022, εκτιμά ότι δημιουργείται επαρκής δημοσιονομικός χώρος για «αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής».
Για τις εξαγωγές
«Να επεκταθούν σημαντικά (5,9% το 2019 και 5,4% το 2020) χάρη στο σημαντικά βελτιωμένο μερίδιο εξαγωγών στο παγκόσμιο εμπόριο, τη σωρευτική θετική επίδραση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας από την αρχή της κρίσης και την ανελαστική ζήτηση για αρκετές κατηγορίες εξαγώγιμων αγαθών παρά τις ασθενείς προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Παρ’ όλα αυτά, η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη προβλέπεται να είναι οριακή μεσοπρόθεσμα, καθώς η ζήτηση για επενδύσεις αναμένεται να ωθήσει σε άνοδο τις εισαγωγές».
Source link