Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Εν μέσω ενός εύθραυστου και ρευστού περιβάλλοντος λόγω της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση καλείται να βρει το κατάλληλο μείγμα πολιτικής που θα οδηγήσει στην ανακούφιση των οικογενειακών προϋπολογισμών χωρίς όμως να εκτρέψει τα δημόσια οικονομικά.

Το παζλ των μέτρων στήριξης που θα αποφασιστούν θα πρέπει να μη θέσει σε κίνδυνο το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος, αν και ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υψηλότερο λόγω της ενεργειακής ακρίβειας.

Η βαρυχειμωνιά που επικρατεί στο ενεργειακό πεδίο μπορεί να «φρενάρει» σειρά μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση καθώς όσο συνεχίζεται η αύξηση της τιμής στο φυσικό αέριο, παρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές του ρεύματος, τόσο θα μεγαλώνει η επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό περιορίζοντας κατ΄ επέκταση και τα περιθώρια για άλλα μέτρα στήριξης.

Το οικονομικό επιτελείο μετρά συνεχώς τα θετικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας χωρίς ωστόσο να αγνοεί και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στα θετικά περιλαμβάνονται:

 • η πολύ καλή πορεία των τουριστικών εισπράξεων. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία έως και το τέλος Ιουνίου, έχει καλυφθεί το 86% του 2019 με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι το 2022 μπορεί να υπερβούν το 2019.
 • η αύξηση που καταγράφεται στις άμεσες ξένες επενδύσεις καλύπτοντας το 85% του 2019
 • η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών ενισχύοντας το τζίρο των επιχειρήσεων
 • η περαιτέρω συρρίκνωση της ανεργίας
 • η ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων.

Αντίθετα, η άνοδος του πληθωρισμού λειτουργεί ανασταλτικά, ροκανίζοντας όλο και περισσότερο το εισόδημα των πολιτών. Παράλληλα, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας χρειάζεται προσοχή στις αποφάσεις που λαμβάνονται για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθώς στις όποιες αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να συνεκτιμηθούν ότι:

 • το ελληνικό αξιόχρεο δεν έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Δεδομένων μάλιστα των συνθηκών που επικρατούν διεθνώς, και παρά τις 11 αναβαθμίσεις την τελευταία 3ετία, η χώρα μας δεν θα πρέπει να δώσει στις αγορές αφορμές για αύξηση του κόστους δανεισμού
 • η νομισματική πολιτική είναι πλέον πιο σφιχτή, εν αναμονή μάλιστα και της απόφασης της ΕΚΤ για περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων το Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το πακέτο των παρεμβάσεων είναι υπό διαμόρφωση και θα παραμείνει έτσι μέχρις ότου το υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση να εκτιμήσει τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για το υπόλοιπο του 2022 αλλά και το 2023. Πολύ πιθανό αυτό να συμβεί στο παρά ένα των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων από το βήμα της ΔΕΘ στο τριήμερο 9-11 Σεπτεμβρίου.

Παρόλα αυτά, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη προχωρήσει στην κατάρτιση μια λίστας παρεμβάσεων, προσωρινού και μόνιμου χαρακτήρα, πλήρως κοστολογημένη. Ανάλογα λοιπόν με τα δεδομένα που θα έχει στα χέρια της η κυβέρνηση στις αρχές Σεπτεμβρίου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (τουριστικές εισπράξεις, πορεία εκτέλεσης προϋπολογισμού, ΑΕΠ β΄ τριμήνου) θα προχωρήσει στην ιεράρχηση και των μέτρων στήριξης.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η συνέχιση της επιδότησης στο ρεύμα. Στο τραπέζι για τυχόν νέα μέτρα παραμένουν:

 • η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης και
 • fuel pass 3  για το τελευταίο 3μηνο του 2022 ανάλογα με την πορεία των τιμών στα καύσιμα
 • ενώ μια νέα επιταγή ακρίβειας για την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων κερδίζει έδαφος όλο και περισσότερο.

Όσον αφορά το 2023, στους σχεδιασμούς περιλαμβάνονται:

 • η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, με το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ
 • η αύξηση των συντάξεων, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια
 • η περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού
 • η παροχή φθηνής στέγης σε νέους
 • η αναστολή του ΦΠΑ 24% στην οικοδομή προκειμένου να τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα
 • η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, εστίαση και μεταφορές.


Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *