Το σέλας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα με τα φορτισμένα σωματίδια που φτάνουν στη Γη να αλληλεπιδρούν με την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας και να δημιουργούν το μοναδικό χορό χρωμάτων στον ουρανό των περιοχών κοντά στους πόλους.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Advances in Space Research» ομάδα ερευνητών αναφέρει ότι εντόπισε σε αρχαία κινεζικά κείμενα την παλαιότερη αναφορά για την ύπαρξη του σέλαος που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές εντόπισαν μία αναφορά για το σέλας στα αποκαλούμενα Χρονικά Μπαμπού, μια σειρά αρχαίων κινεζικών κειμένων γραμμένα σε παπύρους από μπαμπού. Τα χρονικά αυτά εκτιμάται ότι γράφτηκαν τον τέταρτο αιώνα π.Χ. και καταγράφουν την ιστορία της Κίνας από την πρώτη γνωστή δυναστεία της, την Χσιά (ή Σιά) που ξεκίνησε τον 20ο αιώνα π.Χ. και διήρκεσε περίπου τέσσερις αιώνες.

Η αναφορά κάνει λόγο για το σέλας στο τέλος της βασιλείας του Βασιλιά Τζάο (ή Τσάο), τέταρτο βασιλιά της δυναστείας των Τζου (ή Τσου) που κυβέρνησε την Κίνα την περίοδο 1046–256 π.Χ. Οι ακριβείς ημερομηνίες που βασίλεψε ο Τζάο δεν είναι γνωστές αλλά οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σέλας που αναγράφονται στα κείμενα συνέβη είτε το 977 π.Χ. είτε το 957 π.Χ. και είναι η αρχαιότερη αναφορά για αυτό το φαινόμενο.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι περιγραφές υποδεικνύουν μια γεωμαγνητική καταιγίδα η οποία προκαλείται από εκρήξεις στον Ήλιο οι οποίες εκτοξεύουν τεράστιες ποσότητες πλάσματος (ιονισμένο αέριο) οι οποίες αν φτάσουν στη Γη προκαλούν ανάμεσα στα άλλα και το σέλας.

 

Προτεινόμενα για εσάς
Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *