Για τους λιμένες Αλεξανδρούπολης (φωτ.) και Καβάλας αναμένεται έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον, ενώ για αυτόν της Ηγουμενίτσας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι (φωτ. Shutterstock).

Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η προκήρυξη διαγωνισμών για την παραχώρηση των λιμένων Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης και ενός εκ των προβλητών του λιμένα Καβάλας. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμο ήδη εδώ και αρκετές ημέρες να δημοσιεύσει τις σχετικές διεθνείς προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Αναμένεται όμως η σχετική απόφαση της κυβέρνησης, η οποία θα ληφθεί σε κεντρικό επίπεδο, και σχετίζεται με το αυξημένο και δεδηλωμένο αμερικανικό ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς αυτούς. Ειδικότερα, αναμένεται να κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση διάταξη που να δίνει το δικαίωμα χρήσης στους οργανισμούς λιμένων εκτάσεων στην περιφέρεια ευθύνης τους, που επί του παρόντος βρίσκονται υπό τον τυπικό έλεγχο της ΓΑΙΑΟΣΕ. Καθώς αυτές είναι χερσαίες ζώνες λειτουργικής σημασίας στους λιμένες Αλεξανδρούπολης και Βόλου (για τον οποίον επίσης έχει εκδηλωθεί αμερικανικό ενδιαφέρον), αναμένεται να περάσει οσονούπω από τη Βουλή σχετική ρύθμιση.

Στην αγορά αντιμετωπίζεται ως πρακτικά βέβαιο το σενάριο η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης να μεταβιβαστεί σε σχήμα αμερικανικών συμφερόντων, στο οποίο ενδέχεται να συμμετέχει και ελληνικός όμιλος. Ομως στον διαγωνισμό πιθανολογείται ότι θα συμμετέχουν και άλλοι υποψήφιοι, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να εξακριβωθεί κατά πόσον θα «χτυπήσει» το λιμάνι και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές. Πάντως, το κείμενο της προκήρυξης του διαγωνισμού ενδέχεται να περιλαμβάνει «ασφαλιστικές δικλίδες», σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Για την Ηγουμενίτσα στην οποία επίσης, όπως και στην Αλεξανδρούπολη, πωλείται το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι, αλλά πιθανολογείται και κάθοδος γερμανικού ομίλου της επιβατηγού ναυτιλίας (Förde Reederei Seetouristik) σε κοινοπραξία με ελληνική εταιρεία logistics.

Στην Καβάλα αναμένεται επίσης ζωηρό αμερικανικό ενδιαφέρον, καθώς ο προβλήτας (ο οποίος θα υπο-παραχωρηθεί από τον Οργανισμό Λιμένος με διαγωνισμό όμως του ΤΑΙΠΕΔ) που βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την πόλη, είναι ο «Φίλιππος Β» στη Νέα Καρβάλη. Η εν λόγω υποδομή έχει άμεση γειτνίαση με αγωγό φυσικού αερίου μεσαίας δυναμικότητας (καταλήγει στη ΒΦΛ), που συνδέεται όμως με το εθνικό δίκτυο και συγκεντρώνει έτσι αυξημένο ενεργειακό ενδιαφέρον.

Το ενεργειακό ενδιαφέρον είναι άλλωστε αυτό το οποίο δημιουργεί υπεραξία και στην Αλεξανδρούπολη, όπου υπενθυμίζεται πως αναπτύσσεται υπεράκτιος σταθμός επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Επιπλέον, μέρος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης έχει εκμισθωθεί για χρήση από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ. Το αμερικανικό σχήμα που θα «χτυπήσει» την Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρις στιγμής γνωστά, θα χρηματοδοτηθεί από την αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC (U.S. International Development Finance Corporation). Μάλιστα, στις αρχές Μαρτίου λίγο πριν από την επιβολή του lockdown έγινε συνάντηση του Αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ, και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, όπου και επαναδιατυπώθηκε το ενδιαφέρον της DFC για την υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα, με προτεραιότητα τους λιμένες Αλεξανδρούπολης, Βόλου και Καβάλας.

!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,’//connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’); fbq(‘init’, ‘109138906120213’); fbq(‘track’, “PageView”);(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “https://connect.facebook.net/el_GR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.5”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *