Σε απεργία πείνας προχώρησαν Αφγανές ακτιβίστριες, οι οποίες ζουν στην Κολωνία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «απαρτχάιντ του φύλου» που επέβαλαν οι Ταλιμπάν στη χώρα τους, όπως ανέφερε μία από τις συμμετέχουσες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Σήμερα, οι Αφγανές δεν έχουν (πρόσβαση στο) σχολείο, πανεπιστήμιο, αυτοκίνητο, εστιατόριο, όλα απαγορεύονται», είπε η Ζαρμίνα Παριάνι.

Η ακτιβίστρια κατέφυγε πέρσι στη Γερμανία μαζί με τις τέσσερις αδελφές της, αφού προηγουμένως είχαν συλληφθεί από τους Ταλιμπάν επειδή διαδήλωσαν στο Αφγανιστάν. Η μία από τις αδελφές της, η Ταμάνα Παριάνι, συμμετέχει επίσης στην απεργία πείνας που θα διαρκέσει 12 ημέρες.

Από τις 16 γυναίκες που ξεκίνησαν την απεργία πείνας πριν από μερικές ημέρες, σήμερα συνέχιζαν μόνο οι τρεις, είπε η Ζαρμίνα. Η Αφγανή ακτιβίστρια ανάρτησε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) τη φωτογραφία ενώ πανό, στο οποίο ήταν γραμμένη η φράση: «Το Αφγανιστάν πρέπει να αναγνωριστεί ως χώρα όπου υπάρχει απαρτχάιντ του φύλου».

«Καθημερινά, οι Ταλιμπάν συλλαμβάνουν, βασανίζουν και σκοτώνουν πολιτικούς ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (…) όμως ο κόσμος σιωπά», τόνισε.

Αφότου επανήλθαν στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν επέβαλαν μια αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου και περιόρισαν δραστικά την ελευθερία των γυναικών, μια κατάσταση που τα Ηνωμένα Έθνη την περιέγραψαν ως «απαρτχάιντ του φύλου». Οι γυναίκες και τα νέα κορίτσια απαγορεύεται να φοιτούν στο λύκειο και το πανεπιστήμιο ή ακόμη και να βγαίνουν βόλτα στο πάρκο. Οι περισσότερες δεν επιτρέπεται πλέον να εργάζονται σε υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών ή σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και χιλιάδες απολύθηκαν από τις θέσεις τους στο δημόσιο ή πληρώνονται για να παραμένουν στα σπίτια τους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFPSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *