
Κατά τον τρέχοντα μήνα, η τιμή του bitcoin αναρριχήθηκε στο υψηλότερο σημείο από το Σεπτέμβριο του 2018. Όπως είναι φυσικό, οι κυβερνοεγκληματίες αντιλήφθηκαν γρήγορα αυτή την εξέλιξη και ξεκίνησαν να επιτίθενται στους χρήστες κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιώντας διάφορα scam και κακόβουλες εφαρμογές. Μία από αυτές, εμφανίζεται υποτιθέμενα ως το δημοφιλές πορτοφόλι υλισμικού για κρυπτονομίσματα, Trezor. Η παράνομη αυτή εφαρμογή συνδέεται με ένα πλαστό wallet app που λέγεται «Coin Wallet – Bitcoin, Ripple, Ethereum, Tether», το οποίο έχει την ικανότητα να αποσπά χρήματα από τους ανυποψίαστους χρήστες μέσω scam.
Η ESET διαπίστωσε από την ανάλυση ότι δεν μπορεί να προκληθεί καμιά ζημιά στα κρυπτονομίσματα των χρηστών της αυθεντικής εφαρμογής Trezor, καθώς η τελευταία διαθέτει πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας. Ωστόσο, η παράνομη εφαρμογή συνδέεται με το «Coin Wallet», μία πλαστή εφαρμογή πορτοφολιού κρυπτονομισμάτων, που είναι ικανή να αποσπάσει χρήματα από τους ανυποψίαστους χρήστες μέσω scam.
Η εφαρμογή που «μεταμφιέζεται» ως mobile πορτοφόλι για το Trezor εμφανίστηκε στο Google Play την 1η Μαΐου 2019, με όνομα developer «Trezor Inc». Με την πρώτη ματιά, η σελίδα της εφαρμογής στο Google Play εμφανιζόταν αξιόπιστη. Κατά τη διεξαγωγή της ανάλυσής της ESET, η πλαστή εφαρμογή εμφανιζόταν ως το δεύτερο πιο δημοφιλές αποτέλεσμα κατά την αναζήτηση για «Trezor» στο Google Play, ακριβώς κάτω από την επίσημη εφαρμογή. Ωστόσο, πρόκειται για μία ψεύτικη εφαρμογή που χρησιμοποιείται για το «ψάρεμα» των διαπιστευτηρίων σύνδεσης.
REUTERS/DADO RUVIC
FILE PHOTO: Bitcoin (virtual currency) coins placed on Dollar banknotes, next to computer keyboard, are seen in this illustration picture, November 6, 2017. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo
Η ESET έχει ενημερώσει τις ομάδες ασφαλείας της Google σχετικά με την πλαστή εφαρμογή Trezor, και επικοινώνησε στην αυθεντική Trezor ότι θα δημοσιοποιήσει αυτή την έρευνα. Η Trezor επιβεβαίωσε ότι η πλαστή εφαρμογή δεν αποτελεί άμεση απειλή για τους χρήστες της. Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συλλέχθηκαν μέσω ψεύτικων εφαρμογών όπως αυτή, θα μπορούσαν αργότερα να χρησιμοποιηθούν κακόβουλα σε εκστρατείες phising. Κατά τη στιγμή σύνταξης της έκθεσης, τόσο η πλαστή εφαρμογή Trezor όσο και η εφαρμογή Coin Wallet δεν βρίσκονταν στο Google Play.
Source link