Η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC) απέπεμψε τον επικεφαλής Λούκα Βισεντίνι, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν είχε πλέον την εμπιστοσύνη της οργάνωσης, αφού φαίνεται να δωροδοκήθηκε από μια ΜΚΟ που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου Qatargate.

Η ITUC ανέφερε σε ανακοίνωσή της το Σάββατο ότι το Γενικό της Συμβούλιο αποφάσισε να οργανώσει έκτακτη συνεδρίαση για την εκλογή νέου γενικού γραμματέα που θα διαδεχθεί τον Βισεντίνι «το συντομότερο δυνατό».

Η συνομοσπονδία δεσμεύτηκε επίσης να εξετάσει τροποποιήσεις στο καταστατικό της «σχετικά με τη χρηματοδότηση των εκστρατειών για τις εκλογές ηγεσίας της ITUC και την οικονομική συμμόρφωση».

«Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών προκάλεσαν σημαντική ζημιά στη φήμη της ITUC», ανέφερε στην ανακοίνωση ο πρόεδρος της ITUC Ακίκο Γκόνο. «Έχουν αντληθεί σημαντικά διδάγματα και το Γενικό Συμβούλιο επανέλαβε την απόλυτη αντίθεση της ITUC στη διαφθορά σε οποιαδήποτε μορφή».

Τον Δεκέμβριο, ο Βισεντίνι ήταν ένα από τα πρώτα άτομα που συνελήφθησαν από τις βελγικές αρχές στο πλαίσιο έρευνας για τις καταγγελίες περί δωροδοκίας μεταξύ του Κατάρ και ανώτερων αξιωματούχων της ΕΕ και οργανισμών των Βρυξελλών.

Στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι δέχτηκε περίπου 50.000 ευρώ από τη ΜΚΟ Fight Impunity του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι για την εκστρατεία του στην ηγεσία της ITUC, αλλά ο Βισεντίνι αρνήθηκε ότι γνώριζε οποιαδήποτε «παράτυπη» δραστηριότητα. Ο Βισεντίνι και η προκάτοχός του στην ITUC, Σάραν Μπάροου, έχουν προσελκύσει στο παρελθόν την προσοχή για τις θετικές δηλώσεις τους σχετικά με τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις στο Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

naftemporiki.grSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *