Τον Νοέμβριο του 2016, ο νεαρός χάκερ φέρεται να έδωσε διορία 36 ωρών σε τεχνικό ιστοσελίδας για να καταθέσει στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι του 19.000 δολάρια ως ψηφιακά λύτρα. Συνολικά, εκτιμάται ότι κατάφερε να αποσπάσει πάνω από 56.000 δολάρια από τα θύματά του.
Οι συνήγοροί του προσπάθησαν να φρενάρουν τη διαδικασία έκδοσης. Υποστήριξαν σε δικαστήριο της Λευκωσίας ότι ο νεαρός χάκερ πάσχει από σύνδρομο Ασπεργκερ, μια διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού. Είπαν ότι ήταν έφηβος, μόλις 15 ετών, όταν διέπραξε όσα του καταλογίζονται και δεν μπορούσε τότε να συλλάβει τη βαρύτητα των ενεργειών του. «Αν τον στείλετε στην Αμερική, θα είναι ολομόναχος. Δεν έχει κανέναν συγγενή εκεί», τόνισαν. Ωσπου, στις 17 Ιουλίου, όταν η πτήση του προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, ο Τζόσουα Επιφανίου έγινε ο πρώτος Κύπριος πολίτης που εκδίδεται από τη χώρα του στις ΗΠΑ.
Αυτοδίδακτος στους υπολογιστές και δίχως απολυτήριο Λυκείου, ο Επιφανίου μεγάλωσε χωρίς τον Κύπριο πατέρα του. Διέκοψε τη φοίτησή του στην προτελευταία τάξη της Αμερικανικής Ακαδημίας Λευκωσίας για να συνδράμει τη Φιλιππινέζα μητέρα του, υπάλληλο σούπερ μάρκετ, στα οικογενειακά έξοδα. Συνελήφθη τον Μάιο του 2017 ως ύποπτος για επίθεση άρνησης εξυπηρέτησης στο δίκτυο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Cablenet στην Κύπρο. Προφυλακίσθηκε για αρκετούς μήνες και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους καταβάλλοντας εγγύηση. Σύντομα, όμως, συνελήφθη ξανά. Εις βάρος του είχε εκδοθεί αμερικανικό αίτημα έκδοσης για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.
Σύμφωνα με το αμερικανικό κατηγορητήριο, ο 21χρονος σήμερα Επιφανίου ήταν γνωστός στον κυβερνοχώρο με τα ψευδώνυμα «charySQX» και «Γιώργος Πέτρου». Του καταλογίζονται παραβιάσεις βάσεων δεδομένων και ηλεκτρονικοί εκβιασμοί κατά αμερικανικών εταιρειών. Στη σχετική δικογραφία, η οποία είναι σε γνώση της «Κ», αναφέρεται ότι ο νεαρός χάκερ παραβίασε τον Οκτώβριο του 2014 τη βάση δεδομένων της πλατφόρμας δωρεάν παροχής ηλεκτρονικών παιχνιδιών Armor Games. Επειτα, φέρεται, μέσω email, να ζήτησε από τον επικεφαλής τεχνικό της ιστοσελίδας την πληρωμή λύτρων αξίας 1.500 δολαρίων στο ηλεκτρονικό νόμισμα bitcoin για να μη δημοσιεύσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών που είχε αλιεύσει (κωδικούς πρόσβασης και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών). Φέρεται, ακόμη, να υποστήριξε ότι είχε αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα 450.000 χρηστών.
«Επίθεση ωμής βίας»
Παρόμοιες πράξεις εκβιασμού τού αποδίδονται και κατά άλλων στόχων, στους οποίους συγκαταλέγεται η αθλητική ιστοσελίδα Bleacher Report. Τον Νοέμβριο του 2016, ο νεαρός χάκερ φέρεται να έδωσε διορία 36 ωρών στον τεχνικό της συγκεκριμένης ιστοσελίδας για να καταθέσει στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι του 19.000 δολάρια ως ψηφιακά λύτρα. Στα εκβιαστικά email που έστελνε υπέγραφε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ως «Charley Sullivan», «Chary Malatan» και «Richard Charley». Συνολικά, εκτιμάται ότι κατάφερε να αποσπάσει πάνω από 56.000 δολάρια από τα θύματά του.
Το 2016, φέρεται ακόμη να απέκτησε πρόσβαση στην ιστοσελίδα Ripoff Report εξαπολύοντας μια ηλεκτρονική «επίθεση ωμής βίας» («brute force attack»). Πρόκειται για μια τεχνική που περιλαμβάνει την εξαντλητική δοκιμή πιθανών κλειδιών κρυπτογράφησης, με σκοπό να σπάσει κάποιος κωδικός πρόσβασης. Η Ripoff Report ιδρύθηκε στα τέλη του 1990. Στην ιστοσελίδα της μπορεί κάθε χρήστης να αναρτήσει ανώνυμα τα παράπονά του για κάποια επιχείρηση ή κάποιο άτομο. Εχοντας διεισδύσει στα συστήματά της, ο Επιφανίου μπορούσε να σβήσει όποια σχόλια του υποδεικνύονταν. Φέρεται, δηλαδή, να επέφερε έναντι αμοιβής την ψηφιακή λήθη.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τουλάχιστον 100 αναρτήσεις αφαιρέθηκαν από την ιστοσελίδα, ενώ το κόστος κάθε διαγραφής μπορεί να έφθανε και τις 5.000 δολάρια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η Κύπρος αναθεώρησε το Σύνταγμά της το 2013, ώστε να επιτρέπει την έκδοση πολιτών της σε ευρωπαϊκή ή τρίτη χώρα εφόσον εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος ενός προσώπου, ή στη βάση διμερούς συμφωνίας με άλλα κράτη.
Στις 17 Ιουλίου 2020 ο Επιφανίου δεν ταξίδεψε μόνος από την Κύπρο στη Νέα Υόρκη. Στην ίδια πτήση τον συνόδευε ακόμη ένας εκζητούμενος από τις ΗΠΑ, 37χρονος Λιβανέζος, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό της Χεζμπολάχ. Ο νεαρός Κύπριος απειλείται με ποινή 20ετούς κάθειρξης, εφόσον κριθεί ένοχος από αμερικανικό δικαστήριο.
Source link