Πόσο σοβαρές θα είναι οι συνέπειες του νέου κοροναϊκού στην παγκόσμια οικονομία; Το ερώτημα αυτό κυριάρχησε στις συζητήσεις των 20 ισχυρότερων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Σε δύο με τρεις εβδομάδες η εικόνα θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρη για την έκταση της ζημιάς τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, ενώ από την πλερά του ο Γάλλος ομόλογός του προειδοποίησε για το πλήγμα στον παγκόσμιο τουρισμό. Ήδη οι αφίξεις στη δική του είναι μειωμένες κατά 30% με 40%. Για την κινεζική και τις υπόλοιπες ασιατικές οικονομίες βεβαίως τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.
Οι εκπρόσωποι των 20 ισχυρότερων, ανεπτυγμένων και αναδυόμενων, οικονομιών του πλανήτη αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της συζήτησης στις επιπτώσεις από την εξάπλωση του Covid-19 εντός και εκτός Κίνας. Αλλά απέτυχαν να καταλήξουν σε μία ενιαία απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην νέα αυτή πρόκληση. Αρκετοί πίεσαν τις πλεονασμαστικές χώρες να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις για να αποτρέψουν μία απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, όπως μετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές. Πολλοί έδειξαν στην κατεύθυνση της Γερμανίας, η οποία έως τώρα αρνείται πεισματικά την ουσιαστική στροφή στην πολιτική της.
Τα βλέμματα όλων στρέφονται βεβαίως στην Κίνα και τούτο γιατί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και η κορυφαία καταναλώτρια πρώτων υλών και ενέργειας στον κόσμο. Δεκάδες επιχειρήσεις έχουν ήδη προειδοποιήσει για τις αρνητικές επιπτώσεις από το κλείσιμο καταστημάτων τους στην τεράστια κινεζική αγορά, αλλά και πολύ περισσότερο από τα προβλήματα, που δημιουργούνται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, αναγνώρισε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή. Σε αναλυτικό του ρεπορτάζ το Bloomberg προειδοποιεί πως εκατομμύρια κινεζικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λουκέτο, εάν οι τράπεζες της χώρας δεν τους παράσχουν άμεσα «αναπνευστική υποστήριξη», δηλαδή δάνεια με ευνοϊκούς όρους.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μικρομεσαίες κινεζικές επιχειρήσεις έδειξε ότι το 1/3 εξ αυτών είχαν ρευστό για να καλύψουν τα έξοδα μόλις ενός μήνα και ακόμη 1/3 προειδοποιούσε ότι θα ξεμείνει από χρήματα σε δύο μήνες. Αν και η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια δίνοντας εντολή στις τράπεζες να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων και να χαλαρώσουν τους όρους, αρεκτές από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας καταγγέλουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με στάση πληρωμών.
Αν και καλύπτουν το 60% της οικονομικής δραστηριότητας και το 80% των θέσεων εργασίας στην Κίνα, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας αντιμετωπίζουν εδώ και αρκετά χρόνια προβλήματα πρόσβασης σε επαρκή χρηματοδότηση γεγονός που στέκεται εμπόδιο σε σχέδια επέκτασης, αλλά και απειλεί την επιβίωσή τους σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή.
Σε απάντησή της στο Bloomberg η ICBC αναφέρει ότι έχει διαθέσει χρηματοδότηση ύψους 5,4 δισ. γιουάν (770 εκατ. δολαρίων) για τη στήριξη των εταιρειών στη μάχη τους κατά του κοροναϊού. «Εγκρίνουμε τις αιτήσεις δανείων σε μικρές επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια άμεσα» τονίζει.
Συνολικά οι κινεζικές τράπεζες έχουν προσφέρει δάνεια ύψους 254 δισ. γιουάν από τις 9 Φεβρουαρίου. Το ποσό είναι εξαιρετικά μικρό εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας καλούνται να πληρώσουν τόκους σε δάνεια ύψους 36,9 τρισ. γιουάν ανά τρίμηνο, σημείωνει το Βloomberg.
naftemporiki.gr
Source link