Αμέσως μετά την συμμετοχή του σε συνέντευξη Τύπου με αίτημα την απελευθέρωση ενός συναδέλφου του, Μαλινέζος δημοσιογράφος εξαφανίστηκε.

Η Συλλογικότητα για την Ανάπτυξη της Δημοκρατίας (CDR)  ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «δεν έχει καμία είδηση για τον διοικητικό γραμματέα της» από τις 8 το βράδυ της 6ης Απριλίου. Μετά τη συνέντευξη Τύπου που οργάνωση η CDR, κανείς δεν ξαναείδε το Αλιού Τουρέ, «ούτε η οικογένειά του, ούτε οι φίλοι του, ούτε οι συνεργάτες του. Όλες οι προσπάθειές μας να επικοινωνήσουμε μαζί του μέσω των συνηθισμένων διαύλων απέβησαν άκαρπες», πρόσθεσε.

Το Σπίτι του Τύπου, η οργάνωση που προασπίζεται τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, εξέφρασε επίσης την ανησυχία της και κάλεσε τις αρχές «να κάνουν τα πάντα για να ξαναβρεθεί σώος και αβλαβής».

Ο Αλιού Τουρέ συμμετείχε στον συντονισμό της συνέντευξης Τύπου με αίτημα την αποφυλάκιση του Μοχάμεντ Γιουσούφ Μπατιλί ή Ρας Μπατ, ενός γνωστού παρουσιαστή στο Μαλί και μέλους της CDR. Ο Ρας Μπατ προφυλακίστηκε στις 13 Μαρτίου, αφού δήλωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Σουμεϊλού Μπουμπέγιε Μαϊγκά, ο οποίος πέθανε πριν από έναν χρόνο, όντας υπό κράτηση από τη στρατιωτική χούντα του Μαλί, «δολοφονήθηκε». Ο Μαϊγκά ήταν μεταξύ 2017-19 ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του προέδρου Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, που ανατράπηκε τον Αύγουστου του 2020 από τη χούντα των συνταγματαρχών.

Ο Αλιού Τουρέ αντικατέστησε τον Ρας Μπατ στο μικρόφωνο της εκπομπής που παρουσίαζε ο τελευταίος, στον ραδιοφωνικό σταθμό Renouveau FM.

Στην ανακοίνωσή της, η CDR απευθύνεται στη χούντα γράφοντας ότι «το κράτος εγγυάται την ελευθερία και την ασφάλεια όλων των πολιτών».

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, σε μια έκθεσή τους αυτήν την εβδομάδα, ανέφεραν ότι η άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος γίνεται ολοένα και δυσκολότερη στο Σαχέλ – οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν από τη μία τη βία των τζιχαντιστών και άλλων ενόπλων οργανώσεων και από την άλλη τις πιέσεις που τους ασκούν οι αρχές και τα στρατιωτικά καθεστώτα.Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *