Δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου RiskSchools που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Μια εφαρμογή για έξυπνες τηλεφωνικές συσκευές και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που ελέγχουν τη σεισμική τρωτότητα των σχολείων δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου RiskSchools που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο χρήστης της εφαρμογής εισάγει σε μια ειδική φόρμα στοιχεία όπως η θέση του κτιρίου, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, η ηλικία και τα υλικά κατασκευής, τα εδαφικά χαρακτηριστικά της θέσης του, η κατηγορία του εδάφους κ.α. και η βαθμολογία που προκύπτει μέσω του σχετικού λογισμικού κατατάσσει το κτίριο στην κατηγορία του επαρκούς ή στην κατηγορία του κτιρίου για το οποίο θα πρέπει να υπάρχει περαιτέρω διερεύνηση. Παράλληλα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διενεργούνται αναλύσεις σε περαιτέρω επίπεδο μέσω της χρήσης καμπυλών σεισμικής τρωτότητας, από τις οποίες προκύπτει και πάλι ο βαθμός σεισμικής τρωτότητας του κτιρίου.

Η εφαρμογή και η πλατφόρμα παρουσιάστηκαν σήμερα σε ημερίδα με τίτλο: «Σεισμική τρωτότητα & διακινδύνευση σχολικών κτιρίων» που διοργάνωσαν στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) τo Εργαστήριο Εδαφομηχανικής, Θεμελιώσεων και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η εταιρεία Concept Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.

Σύμφωνα με την Δρ. Πολιτικό Μηχανικό Άννα Καρατζέτζου, η εφαρμογή που δημιουργήθηκε με βάση τη μεθοδολογία του Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού (ΟΑΣΠ 2000) και η πλατφόρμα λειτούργησαν πιλοτικά από το 2022 ως το 2023 για την αποτίμηση της σεισμικής τρωτότητας σε 360 σχολεία από τα 1800 που υπάρχουν στην Κεντρική Μακεδονία. «Η τεχνογνωσία πλέον υπάρχει, τα εργαλεία αυτά υπάρχουν και θα είναι διαθέσιμα στους αρμόδιους φορείς σε δύο με τρεις μήνες, με την ολοκλήρωση του σχετικού έργου» είπε η κ. Καρατζέτζου. Η ίδια πρόσθεσε πως οι φορείς θα έχουν τα εργαλεία αυτά στη διάθεσή τους ώστε να τα διαχειριστούν.

«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα το οποίο προχωράει ένα βήμα παραπέρα από τον προσεισμικό έλεγχο» τόνισε από την πλευρά του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κυριαζής Πιτιλάκης. Ο ίδιος συμπλήρωσε: «προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο εργαλείο που μπορεί ακριβώς να κάνει τον έλεγχο τον υφιστάμενων σχολικών κτιρίων σε μεγάλη κλίμακα, να βαθμονομήσει και να ιεραρχήσει τον βαθμό τρωτότητας ώστε να ληφθούν τα μέτρα που χρειάζονται στη συνέχεια».

Το σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και διεθνώς και να προσαρμοστεί κατάλληλα και για άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις, όπως συστήματα υγειονομικής περίθαλψης (νοσοκομεία), δημόσια κτίρια, κλπ.

Σχετικά Tags
κεντρική Μακεδονία Σεισμός Σχολεία κινητά τηλέφωνα


Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *