Επιχείρηση εντός του νοσοκομείου Αλ Σίφα πραγματοποιουν από τα ξημερώματα οι ισραηλινές δυνάμεις. Στόχος της επιχείρησης είναι η εξουδετέρωση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε μία συγκεκριμένη περιοχή του νοσοκομείου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Στοιχεία του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, «διεξάγουν στοχευμένη επιχείρηση ακριβείας εναντίον της Χαμάς σε συγκεκριμένη περιοχή του νοσοκομείου Σίφα», αναφέρει ανακοινωθέν του που δημοσιοποιήθηκε μέσω X (του πρώην Twitter), συνταγμένο στα αγγλικά.

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως το νοσοκομείο φιλοξενεί στρατηγικές υποδομές της Χαμάς και ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό σαν «ανθρώπινη ασπίδα». Η Χαμάς το διαψεύδει.

Σημειώνεται ότι χιλιάδες άνθρωποι, ασθενείς, τραυματίες, μέλη του υγειονομικού στρατού κι εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται από την 7η Οκτωβρίου, είναι στοιβαγμένοι στο κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου.

«Παραδοθείτε»

Στην επιχείρηση συμμετέχουν ιατρικές ομάδες και αραβόφωνα μέλη, που έχουν υποβληθεί σε ειδική εκπαίδευση για αυτό το περίπλοκο και ευαίσθητο περιβάλλον, με σκοπό να μην προκληθεί ζημιά στους αμάχους που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς ως ανθρώπινες ασπίδες, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι χθες μετέφερε για άλλη μια φορά στις αρμόδιες αρχές στη Γάζα ότι όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες εντός του νοσοκομείου πρέπει να σταματήσουν εντός 12 ωρών.

«Δυστυχώς δεν το έκαναν», υποστήριξε, σημειώνοντας ότι διευκολύνει την εκκένωση ευρείας κλίμακας του νοσοκομείου και διατηρεί τακτικό διάλογο με τις αρχές του Αλ Σίφα. «Καλούμε όλους τους τρομοκράτες της Χαμάς που βρίσκονται στο νοσοκομείο να παραδοθούν», ανέφερε επίσης.

Επιπλέον, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο ισραηλινό X, ο Τσαχάλ φαίνεται να υπονοεί ότι μόλις μπει στο νοσοκομείο, θα συνέχισει να έχει παρουσία στο συγκρότημα. «Στη συνέχεια της επιχείρησης αναμένεται να μεταφερθούν θερμοκοιτίδες, ιατρικός εξοπλισμός και παιδικές τροφές στο νοσοκομείο».

Τανκς στο νοσοκομείο

Μιλώντας στο CNN ο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ Πίτερ Λέρνερ χαρακτήρισε το νοσοκομείο Αλ Σίφα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, ως «ίσως ακόμη και την καρδιά» των επιχειρήσεων της τρομοκρατικής ομάδας. Διευκρίνισε επίσης ότι ο στρατός «δεν κατακλύζει» το νοσοκομείο αλλά τα ισραηλινά στρατεύματα διεξάγουν «μια ακριβή και στοχευμένη επιχείρηση εναντίον μιας συγκεκριμένης τοποθεσίας… προκειμένου να νικήσουν τη Χαμάς και ίσως να διασώσουν ομήρους».

Μαρτυρίες από το σημείο κάνουν λόγο για ισραηλινά τανκς και περίπου 100 στρατιώτες που εισέβαλαν τα ξημερώματα στο Αλ Σίφα.

Νωρίτερα τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε πως ειδοποιήθηκε από τον ισραηλινό στρατό για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε έφοδο στο νοσοκομείο.

Έρευνα στο υπόγειο του νοσοκομείου

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Δρ Μουνίρ αλ Μπουρς, γενικός διευθυντής νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ερεύνησαν το υπόγειο του νοσοκομείου Αλ Σίφα νωρίς την Τετάρτη.

Όπως είπε, οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν επίσης στα κτίρια χειρουργείων και επειγόντων περιστατικών που βρίσκονται εντός του νοσοκομειακού συγκροτήματος. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι άνθρωποι που έμεναν στο νοσοκομείο δέχθηκαν πυρά, ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από τον διάδρομο του νοσοκομείου, ο οποίος είχε δηλωθεί νωρίτερα ως ασφαλής για διέξοδο.

«Ούτε μια σφαίρα δεν εκτοξεύτηκε από το εσωτερικό του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της εισβολής των δυνάμεων κατοχής στο συγκρότημα», είπε ο αλ Μπουρς στο Al Jazeera.Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *