Με την Ευρωζώνη να βάλλεται σε πολλαπλά μέτωπα και την οικονομία να κατεβάζει ήδη ταχύτητα, εντείνονται οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνδράμει ακόμη περισσότερο στην τόνωση της ανάπτυξης. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως και ο ίδιος ο πρόεδρος, Μάριο Ντράγκι, έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι είναι σε ετοιμότητα να κάνουν ό,τι χρειαστεί. Δεν διαθέτουν όμως κάποιο μαγικό «ραβδί» που θα μπορούσε να απομακρύνει τον κίνδυνο του εμπορικού πολέμου.

Το ίδιο μήνυμα εξέπεμψε σήμερα και ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, εκ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τον κ. ντε Γκαλό, που είναι και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, η ΕΚΤ θα μπορούσε να εντατικοποιήσει τα μέτρα νομισματικής στήριξης, στην περίπτωση που η Ευρωζώνη εμφανίσει περισσότερα σημάδια εξασθένησης. Από την άλλη πλευρά όμως, η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να συμβάλει στην επίλυση των εμπορικών εντάσεων, που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή στην οικονομία, υπογράμμισε.

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, εντός της εντολής μας. Εάν η οικονομία πατήσει φρένο, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε ο κ. ντε Γκαλό στον τηλεοπτικό σταθμό CNEWS. «Αλλά δεν διαθέτουμε κάποιο θαυματουργό φάρμακο, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό εναρμονίζονται με τη θέση των υπολοίπων αξιωματούχων στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, η οποία στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως το ήμισυ του 2020, ενώ συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο επαναφοράς του προγράμματος αγοράς ενεργητικού, εφόσον καταστεί αναγκαίο.

Ο Βιλερουά, που είναι εκ των υποψηφίων για τη διαδοχή Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ τον Νοέμβριο, εστίασε στα όρια της κεντρικής τράπεζας, πετώντας το μπαλάκι στους πολιτικούς ηγέτες και ιδιαίτερα στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας να δοθεί τέλος στις εμπορικές εντάσεις που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη ανά τον κόσμο. Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν απλώς να «μετριάσουν» τις συνέπειες, δήλωσε ο κ. ντε Γκαλό. «Σήμερα ο κίνδυνος δεν είναι μια κρίση χρέους. Σήμερα η απειλή αφορά την παγκόσμια οικονομία», σημείωσε.

!function (f, b, e, v, n, t, s) { if (f.fbq) return; n = f.fbq = function () { n.callMethod ? n.callMethod.apply(n, arguments) : n.queue.push(arguments) }; if (!f._fbq) f._fbq = n; n.push = n; n.loaded = !0; n.version = ‘2.0’; n.queue = []; t = b.createElement(e); t.async = !0; t.src = v; s = b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t, s) }(window, document, ‘script’, ‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’); fbq(‘init’, ‘830374073775149’); // Insert your pixel ID here. fbq(‘track’, ‘PageView’);

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *