Η απαίτηση από τον SSM για την υποχρεωτική ένταξη στο σχέδιο «Ηρακλής» όλων των τραπεζών, αν και δείχνει να ανατρέπει τον προγραμματισμό της Eurobank, μπορεί να τη βοηθήσει σε μια στιγμή που οι συζητήσεις με την Pimco γίνονταν όλο και δυσκολότερες.

Την άσκηση για την ένταξη του χαρτοφυλακίου Cairo στον μηχανισμό τιτλοποίησης κόκκινων δανείων με κρατικές εγγυήσεις («Ηρακλής») «τρέχει» η Eurobank από ενισχυμένη διαπραγματευτική θέση μετά την εκπνοή της περιόδου αποκλειστικών συνομιλιών με την Pimco.

Ο σχεδιασμός για την ένταξη της τιτλοποίησης-μαμούθ των 7,5 δισ. ευρώ στον «Ηρακλή» έχει ήδη ξεκινήσει και, σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα έχει ζητήσει την αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου από την DBRS προκειμένου να αποσπάσει την πολυπόθητη βαθμολογία ΒΒ-, που αποτελεί αναγκαίο όρο ώστε να πάρει την κρατική εγγύηση για τον senior τίτλο του χαρτοφυλακίου που θα τιτλοποιηθεί.

Σε δύσκολη θέση

Η διαδικασία των πολύμηνων συνομιλιών μεταξύ Eurobank και Pimco επιβεβαιώνει, πάντως, ότι οι ελληνικές τράπεζες εισέρχονται σε μια περίοδο διαπραγματεύσεων με funds για τις τιτλοποιήσεις, υπό την πίεση α) των φιλόδοξων στόχων που έχουν συμφωνήσει με τις εποπτικές αρχές για τη μείωση των κόκκινων δανείων, β) του αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την επίτευξή τους και γ) των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει ο «Ηρακλής» για τη συμμετοχή των τραπεζών στον μηχανισμό.

Η απαίτηση από τον SSM για την υποχρεωτική ένταξη στο σχέδιο «Ηρακλής» όλων των τραπεζών, αν και δείχνει να ανατρέπει τον προγραμματισμό της Eurobank για την ολοκλήρωση της συναλλαγής έως τα τέλη του χρόνου, μπορεί να λειτουργήσει και σαν από μηχανής θεός, σε μια στιγμή που οι συζητήσεις με την Pimco γίνονταν όλο και δυσκολότερες.

Στη βάση αυτή η προοπτική επανεμφάνισης και άλλων διεκδικητών, όπως η Fortress ή η Bain, μπορεί να λειτουργήσει σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης στην όλη διαδικασία, με τρόπο που θα μπορούσε να πει κάποιος πως, αν δεν υπήρχαν, η τράπεζα θα έπρεπε να τους εφεύρει.

Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες, η διαπραγμάτευση με την Pimco, αν και γίνεται εκτός του πλαισίου της αποκλειστικότητας, προχωράει και μία από τις βασικές αιτίες της καθυστέρησης είναι η προσπάθεια προσαρμογής της τιτλοποίησης στα δεδομένα του «Ηρακλή».

Το γεγονός ότι κρίσιμες λεπτομέρειες του μηχανισμού δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, καθώς το νομοσχέδιο δεν έχει συνταχθεί, δημιουργεί προβληματισμό όχι μόνο για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της τιτλοποίησης, αλλά κυρίως για την ολοκλήρωση του σχεδίου μετασχηματισμού της νέας Eurobank, που αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής εξυγίανσης του ισολογισμού της.

Η ανατροπή

Πηγές με γνώση του θέματος, πάντως, εξηγούν ότι η ανατροπή του σχεδιασμού της Eurobank έτσι ώστε η τιτλοποίηση να προσαρμοστεί στα δεδομένα του «Ηρακλή» μπορεί να αποτελέσει μια θετική εξέλιξη, στον βαθμό που θα ισχυροποιήσει τον ισολογισμό της νέας τράπεζας. Αυτό γιατί στο ενεργητικό της νέας Eurobank που θα δημιουργηθεί, όπως προβλέπει το σχέδιο μετασχηματισμού, θα υπάρχει ένα ομόλογο υψηλής διαβάθμισης (senior notes) που θα συνοδεύεται με την κρατική εγγύηση, πιστοποιώντας την προοπτική εξυγίανσης του ισολογισμού της τράπεζας από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας δουλεύει πάνω στο σχέδιο αλλαγής της δομής της τιτλοποίησης, που προβλέπει μεταξύ άλλων την πώληση τουλάχιστον του 50+1 των ομολογιών μειωμένης ή ενδιάμεσης εξασφάλισης σε επενδυτές. Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός μέχρι σήμερα προέβλεπε ότι η τράπεζα θα μεταβιβάσει μόνο το 20% του τίτλου ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note), γεγονός που έθετε εκτός «Ηρακλή» την τιτλοποίηση. Η αξιολόγηση του τμήματος των δανείων για τα οποία θα εκδοθεί ο τίτλος υψηλής διαβάθμισης (senior note) αποτελεί ένα ακόμη καθοριστικό βήμα στην όλη διαδικασία, που θα επηρεάσει και το τίμημα της συναλλαγής.

Τα «καλά δάνεια»

Η άσκηση θεωρείται δύσκολη, καθώς η συμμετοχή στον «Ηρακλή» προϋποθέτει ότι η αξιολόγηση θα διενεργείται χωρίς την ωφέλεια της κρατικής εγγύησης, γεγονός που σημαίνει ότι τα δάνεια αυτά θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν «καλά δάνεια», δηλαδή να έχουν μεγάλες πιθανότητες να εισπραχθούν. Να σημειωθεί ότι η Eurobank έχει λάβει πιστοληπτική αξιολόγηση BB- στο πλαίσιο της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Pillar, ύψους 2 δισ. ευρώ.

!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,’//connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’); fbq(‘init’, ‘109138906120213’); fbq(‘track’, “PageView”);(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “http://connect.facebook.net/el_GR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.5”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *