epilogi gimnastiriou

Επιλογή Γυμναστηρίου. Η πραγματικότητα πέρα από τις διαφημίσεις…

0

Είναι αλήθεια πως όταν αποφασίζει κάποιος να αθληθεί σε ένα γυμναστήριο, δέχεται έναν καταιγισμό προσφορών και τιμών που κατά βάση ελάχιστη σχέση έχουν μεταξύ τους. Το ότι πρόκειται για παροχή υπηρεσίας και όχι για αγορά κάποιου συγκεκριμένου προϊόντος (π.χ. ένα πακέτο τσιγάρα), δίνει μια εξήγηση στην τεράστια διαφοροποίηση των τιμών που παρουσιάζεται στο κοινό. Σκοπός της παρούσας έρευνάς μας, δεν είναι να σας πούμε ότι αυτό το γυμναστήριο είναι κακό ενώ κάποιο άλλο πολύ καλύτερο. Σκοπός μας είναι να εξηγήσουμε γιατί τέτοια διαφορά στις προσφερόμενες τιμές.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουμε κατά νου, είναι πως δύο γυμναστήρια αν και προσφέρουν το ίδιο προϊόν στο κοινό (π.χ. την άθληση), είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, γιατί διαφέρει ριζικά ο τρόπος που το προσφέρουν, ποιοι το προσφέρουν, με ποιο εξοπλισμό το προσφέρουν, αλλά και το περιβάλλον που το προσφέρουν.

Σίγουρα με την δεδομένη οικονομική κρίση θα πει κάποιος, μια χαμηλή τιμή είναι προτιμότερη από μια πιο υψηλή έτσι δεν είναι;;; Μην σκέπτεστε για να βρείτε την απάντηση, γιατί πολύ απλά η ερώτηση είναι λάθος. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την τιμή του λαδιού με την τιμή του νερού για να δούμε πιο είναι πιο φτηνό γιατί το ξαναλέμε είναι δυο διαφορετικά πράγματα, ασχέτως αν και τα δύο τρώγονται. Αν ρωτήσουμε όμως γιατί το αγνό παρθένο ελαιόλαδο είναι ακριβότερο από το σπορέλαιο είμαστε σίγουροι πως ξέρετε όχι μόνο την απάντηση αλλά και το γιατί.

Αλήθεια όταν αγοράζετε κρέας για την οικογένειά σας αγοράζετε πάντα το φτηνότερο;;; Όταν ψάχνετε να νοικιάσετε σπίτι, νοικιάζετε πάντα το φτηνότερο;;; Όταν θέλετε να πάτε σε ένα γιατρό, ψάχνετε να βρείτε ποιος είναι ο φτηνότερος για να πάτε ;;;  Αν ναι, τότε επιλέξετε και το φτηνότερο γυμναστήριο και μην κουράζεστε να διαβάσετε και το υπόλοιπο άρθρο, είναι για εσάς άδικος κόπος….

Αν επιλέξατε να συνεχίσετε την ανάγνωση και του υπόλοιπου άρθρου, θα δείτε πως αφήνουμε την θεωρητική και γενική προσέγγιση και θα εμβαθύνουμε περισσότερο στις προσφερόμενες υπηρεσίες των γυμναστηρίων που είναι και το ζητούμενο.

Έχουμε για παράδειγμα δύο γυμναστήρια το Α και το Β,  Χ τετραγωνικών μέτρων, με αίθουσα ελεύθερων βαρών, αίθουσα με μηχανήματα γυμναστικής, αίθουσα ομαδικών προγραμμάτων, Γραμματεία Γυμναστές και Αποδυτήρια. Λογικά η τιμή τους θα πρέπει να είναι και ή ίδια.

Έτσι δεν είναι;
- ΟΧΙ!!!
- ΓΙΑΤΙ;;;

Γιατί στο Α γυμναστήριο το προσωπικό είναι όλοι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής (και όχι γυμναστές με τον πολύ γενικό χαρακτηρισμό) με Πανεπιστημιακή κατάρτιση, έτοιμοι να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα γυμναστικής, ασφαλές και κηνισιολογικά ορθό, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός όχι απλά αποφεύγοντας τους τραυματισμούς αλλά και με στόχο αν υπάρχουν, την αποκατάσταση τραυματισμών.
Στο Β γυμναστήριο το προσωπικό είναι ένα όμορφο αγόρι ή μια όμορφη κοπέλα (αν υπάρχουν…) που κάποιος άλλος τους εχει δείξει μερικά πολύ γενικά πράγματα, μοιράζοντας προγράμματα από διάφορα περιοδικά γυμναστικής.

Στο Α γυμναστήριο το προσωπικό αμείβετε κανονικά στην ώρα του, έχοντας και την ανάλογη ασφάλισή του στο ΙΚΑ.
Στο Β γυμναστήριο το προσωπικό παίρνει απλά και όχι πάντα ένα φιλοδώρημα χωρίς ασφάλιση….

Στο Α γυμναστήριο τα όργανα γυμναστικής που υπάρχουν, είναι Ευρωπαϊκά και έχουν πιστοποίηση ISO για ασφαλή εκγύμναση των αθλουμένων
Στο Β γυμναστήριο τα όργανα δεν είναι ελεγμένα με πιστοποίηση ISO, άρα πολύ πιθανό να προκαλούν τραυματισμούς, είναι από κάπου στην Ασία αλλά έχουν εντυπωσιακά χρώματα…

Στο Α γυμναστήριο η έδρα είναι σταθερή για αρκετά χρόνια, έχοντας πολύ καλή σχέση με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου αν δεν είναι  ιδιόκτητος ο χώρος.
Στο Β γυμναστήριο η μη καταβολή των μισθωμάτων, οδηγεί σε συχνές αλλαγές και  Απροειδοποίητες  μετακινήσεις του γυμναστηρίου που πάντα ονομάζονται Ανακαινίσεις…

Στο Α γυμναστήριο υπάρχει πάντα και ατελείωτο ζεστό νερό στα αποδυτήρια γιατί πολύ απλά προέρχεται από  ηλεκτρικούς ταχυθερμαντήρες που καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Στο Β γυμναστήριο συχνά δεν υπάρχει ζεστό νερό γιατί άδειασε ο θερμοσίφωνας…

Στο Α γυμναστήριο υπάρχει πάντα ελεύθερος διάδρομος και όργανο γυμναστικής για να αθληθείς.
Στο Β γυμναστήριο η αθρόα προέλευση των αθλουμένουν, δημιουργεί ουρές υπομονής με περιορισμένη χρήση των διαδρόμων…

Αλήθεια όλες αυτές οι διαφορές έχουν περάσει ποτέ από το μυαλό σας;;;

Μπορούμε να ας πούμε και πολλά άλλα. Ακόμα και πως στο Α γυμναστήριο το αποσμητικό χώρου που χρησιμοποιείτε έχει πιστοποίηση χρήσης αιθέριων ελαίων  άρα δεν είναι τοξικό και βλαβερό ιδίως για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα…

Βάλτε λοιπόν τώρα κάτω όλα τα προηγούμενα και απαντήστε μόνοι σας.

Το Α γυμναστήριο είναι πιο ακριβό ή προσφέρει διαφορετικές και περισσότερες υπηρεσίες σε εσάς και τους δικούς σας;;;

Λένε πολλοί και ίσως όχι άδικα, ότι δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ο προορισμός όσο το ίδιο το ταξίδι. Και εντάξει, όσοι έχουν ταξιδέψει και με την British airways και με μια φτηνή αεροπορική εταιρεία έχουν καταλάβει πια είναι η διαφορά κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Στην περίπτωση της British βέβαια, το ταξίδι διαρκεί λίγη ώρα.

Σκεφτείτε τώρα το ταξίδι να είναι καθημερινό και ετήσιο…

Share.