Η σύγχρονη τεχνολογία επέτρεψε στους επιστήμονες να δουν και να μελετήσουν την σορό του εικονιζόμενου Φαραώ Αμενχοτέπ Α. 

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την καθηγήτρια ακτινολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου Σαχάρ Σαλίμ και τον διάσημο αιγυπτιολόγο και πρώην υπουργό αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Ζάχι Χαουάς κατάφερε να δει το εσωτερικό της μούμιας του Φαραώ Αμενχοτέπ Α’ χωρίς να την αγγίξει κανείς.

Χρησιμοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα οι ερευνητές δεν έκαναν καμία επεμβατική ενέργεια και δεν ξετύλιξαν τους επιδέσμους της μούμιας ούτε αφαίρεσαν τη μάσκα του προσώπου. Πραγματοποίησαν μια τρισδιάστατη ηλεκτρονική τομογραφία η οποία αποκάλυψε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Αμενχοτέπ Α’ που ήταν Φαραώ της Αιγύπτου στο χρονικό διάστημα 1525-1504 π.Χ. Ο φόβος για ζημιές στη μούμια έχει οδηγήσει τους αρχαιολόγους στην απόφαση να μην προσπαθήσουν να κάνουν οποιαδήποτε επεμβατική κίνηση σε αυτή. Η τεχνική που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές τους επέτρεψε να εντοπίσουν μια σειρά από ανατομικά και άλλα στοιχεία του φαραώ.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Frontiers in Medicine» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο Αμενχοτέπ Α’ ήταν περίπου 35 ετών όταν πέθανε. Είχε ύψος 1,69, υγιή οδοντοστοιχία ενώ όπως φαίνεται είχε κάνει περιτομή. Δεν βρέθηκαν κάποια στοιχεία (πληγές, ζημιές σε οστά κ.α.) που να υποδεικνύουν μια πιθανή αιτία θανάτου. Βρέθηκαν όμως κάποια τραύματα στη σορό τα οποία σύμφωνα με τους ερευνητές προκλήθηκαν από κάποιους που προσπάθησαν να συλήσουν τον τάφο και τη μούμια. Το γεγονός ότι η μούμια βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση δεδομένης της ηλικίας της αλλά και των προσπαθειών σύλησης σε συνδυασμό με την παρουσία δεκάδων φυλαχτών και κτερισμάτων πιστοποιεί κάποιες ιερογλυφικές αναφορές που αναφέρονται στο τι συνέβη σε αυτή.

Οι αναφορές αυτές κάνουν λόγο για ταριχευτές και ιερείς οι οποίοι μερικούς αιώνες μετά τον αρχικό ενταφιασμό της μούμιας ασχολήθηκαν ξανά μαζί της. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα οι μεν πρώτοι διόρθωσαν τις ζημιές που είχε υποστεί η μούμια από τους ληστές ενώ οι δεύτεροι φρόντισαν να επανατοποθετηθούν σωστά τα αντικείμενα που είχε μαζί του ο φαραώ στη τελευταία του κατοικία και για μεγαλύτερη ασφάλεια τον ενταφίασαν ξανά σε άλλο μέρος από το αρχικό. Για αυτό δεν γνωρίζουμε πλέον την αρχική τοποθεσία της ταφής του.

Οι ερευνητές γνωρίζοντας αυτές τις αναφορές φοβόντουσαν πριν ξεκινήσουν την έρευνα ότι οι ιερείς θα είχαν αποσπάσει τα αντικείμενα της μούμιας για να τα χρησιμοποιήσουν σε άλλες ταφές φαραώ ή υψηλών αξιωματούχων πρακτική που ακολουθούνταν συχνά στην αρχαία Αίγυπτο. Όπως αποδείχτηκε στην περίπτωση του Αμενχοτέπ Α’ αυτό δεν συνέβη και ανάμεσα στα αντικείμενα που υπάρχουν στη μούμια του είναι και μια χρυσή ζώνη.  

Προτεινόμενα για εσάς
Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *