Όταν κάποιος ακούσει για συνεργασία επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, του φημισμένου MIT, θα αναμένει κάποια βαρυσήμαντη επιστημονική έρευνα ή ανακάλυψη. Όπως αποδεικνύεται όμως επιστήμονες αυτού του επιπέδου μπορούν να απασχολούνται και με πιο… πεζά προβλήματα που απασχολούν τους ανθρώπους στην καθημερινότητα τους.

Έτσι λοιπόν επιστήμονες του Χάρβαρντ και του MIT αποφάσισαν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα των γυναικών αλλά και ανδρών που έχουν μακριά μαλλιά και το χτένισμα τους αποτελεί μια δύσκολη αλλά και συχνά επίπονη διαδικασία αφού τα μαλλιά «πιάνονται» σε κάποια σημεία μεταξύ τους ή δημιουργούνται κόμποι κλπ.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε προσομοιώσεις σε ελικοειδής σχηματισμούς παρόμοιους με την έλικα του DNA ώστε να βρεθούν αποτελεσματικοί μέθοδοι ξεμπλέγματος των ελίκων. Στη συνέχεια τα μοντέλα που δημιουργήθηκαν αποκωδικοποιήθηκαν σε μεθόδους χτενίσματος οι οποίες εφαρμόστηκαν σε ρομπότ που κατασκεύασαν ειδικά για την συγκεκριμένη περίσταση οι ερευνητές.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Soft Matter» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο ιδανικός και πιο ανώδυνος τρόπος για να χτενίζει-βουρτσίζει κάποιος τα μακριά του μαλλιά είναι από κάτω προς τα πάνω, από τις άκρες προς τις ρίζες και όχι το αντίθετο όπως κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Οι ερευνητές συμβουλεύουν μάλιστα το χτένισμα-βούρτσισμα να ξεκινά από τα σημεία των μαλλιών που δεν υπάρχει κάποιος κόμπος και να προχωρούν προς τα σημεία που υπάρχει το πρόβλημα.

Με αυτή την μέθοδο οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ξεμπλέκονται τα μαλλιά πιο αποτελεσματικά και ανώδυνα. Επισημαίνουν βέβαια ότι η μέθοδος αυτή αποδείχθηκε λειτουργική στο ρομπότ και θα πρέπει να κάνουν τώρα δοκιμές της σε ανθρώπους για να διαπιστώσουν αν είναι και σε αυτούς το ίδιο λειτουργική.

 

 Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *