Δύο συγκεκριμένες διατάξεις για τη μείωση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια αλλά και για τη διευκόλυνση των φόρων που καλούνται να πληρώσουν περίπου 71.000 φορολογούμενοι που «ξέχασαν» να δηλώσουν εισοδήματα το 2013 θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη του λαθρεμπορίου το οποίο θα κατατεθεί στο τέλος του μήνα.

Εξωδικαστική επίλυση διαφορών

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, σκοπός των διατάξεων που θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο είναι να θεσπιστεί ένα νέο πλαίσιο μείωσης των υποθέσεων που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια. Θα προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού –μόνιμων επιτροπών – ώστε να μειωθεί ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν δικαστικά και οι οποίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 10.000. Από τη συγκεκριμένη διαδικασία το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι θα εισπράξει περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνεται ευνοϊκή ρύθμιση για την καταβολή των πρόσθετων φόρων ύψους περίπου 93 εκατ. ευρώ που καταλογίστηκαν τον Ιανουάριο σε περίπου 71.000 φορολογούμενους οι οποίοι δεν είχαν δηλώσει αναδρομικά που είχαν εισπράξει το 2013. Στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα προβλέπεται  διαγραφή προσαυξήσεων.

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών προχωράει σε διαγωνισμό για την προβολή των ηλεκτρονικών πληρωμών. Ο διαγωνισμός είναι ήδη σε εξέλιξη και ο ανάδοχος ο οποίος θα αναλάβει τη διαφημιστική καμπάνια αναμένεται να επιλεγεί τις επόμενες εβδομάδες.

Βασικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού αλλά και η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου για φοροελαφρύνσεις. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο, καταγράφεται απόκλιση 771 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα αν και στο σκέλος των φορολογικών εσόδων παρουσιάστηκε μικρή υπέρβαση 7 εκατ. ευρώ. Η απόκλιση οφείλεται κυρίως στα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς εισπράχθηκαν μόλις 43 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 644 εκατ. ευρώ, αλλά και στην υπέρβαση στο σκέλος των δαπανών επίσης στο ΠΔΕ κατά 132 εκατ. ευρώ. Η υστέρηση αυτή σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών κρίνεται ως συγκυριακή και προσδοκούν ότι και φέτος θα καταγραφεί υπερπλεόνασμα. Βασικές αιτίες η καταβολή αυξημένου μερίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο είναι μεγαλύτερο κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ποσό που είχε προϋπολογισθεί, η επιστροφή 279 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρόστιμα που είχαν επιβληθεί και το γεγονός ότι δαπάνες για μεταναστευτικές ροές ύψους 280 εκατ. ευρώ, έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να μην μετρούν στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

naftemporiki.gr 

 

 

 Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *