Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Μια χρονιά που οι στόχοι των ανακτήσεων σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια δεν πιάστηκαν ήταν το 2021 – κάτι άλλωστε που ήταν εξόχως δύσκολο να επιτευχθεί, με δεδομένη τη διεθνή συγκυρία που επέβαλε μια κουλτούρα ασφαλώς πιο light σε ό,τι αφορά τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κυρίως λόγω Covid-19.
Έτσι, λοιπόν, από τους αναρτημένους 22.600 πλειστηριασμούς το 2021, κάτι περισσότερο από 11.000 ολοκληρώθηκαν, ενώ σε αναστολή βρέθηκε η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων, δηλαδή περίπου 11.500 πλειστηριασμοί. Κάτι λιγότερο από 100 πλειστηριασμοί ματαιώθηκαν. Και σε ό,τι αφορά τα ποσοστά, αυτά παραμένουν υπέρ των τραπεζών, αφού σε αυτές καταλήγει το 80% και πλέον των ακινήτων από τα πλειστηριάσματα. Χωρίς την πλήρη λειτουργία του συγκεκριμένου εργαλείου στη διάθεσή τους, οι γνώστες της αγοράς λένε πως δύσκολα θα επιτευχθούν οι στόχοι των ανακτήσεων. Ωστόσο, πολύ δύσκολα μπορεί να καταλήξει κάποιος σε έναν προγραμματισμό, όταν η πανδημία ανασύρει εκ νέου τα χειρότερα σενάρια από τα συρτάρια των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά πάντως τη χώρα μας, οι ανακτήσεις παίζουν σημαντικότατο ρόλο, μιας και αυτές στηρίζουν τις κρατικές εγγυήσεις που έχουν δοθεί μέσω του προγράμματος «Ηρακλής».
Η αλλαγή «σκυτάλης» στην Ειδική Γραμματεία
Στη βάση αυτή και με δεδομένο πως ο επιτυχημένος στη θέση του ειδικού γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης φαίνεται να οδεύει προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο πλαίσιο του καινούργιου θεσμικού πλαισίου, η αλλαγή σκυτάλης στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) σηματοδοτεί ίσως κάποια νέα δεδομένα με την ανάληψη των καθηκόντων της κ. Μαριαλένας Αθανασοπούλου.
Η κ. Αθανασοπούλου έχει εργαστεί σε διεθνείς οργανισμούς επί σειρά ετών. Η θητεία της όμως στον ESM είναι αυτό που ξεχωρίζει στο βιογραφικό της. Η κ. Αθανασοπούλου έχει εργαστεί ως αναπληρώτρια επικεφαλής Ανάλυσης Οικονομικού Κινδύνου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2018. Στο παρελθόν εργάστηκε ως οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ το ερευνητικό της πεδίο είναι η διεθνής μακροοικονομία, με έμφαση στην ανάλυση βιωσιμότητας και αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους και στις δημοσιονομικές επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής.
Η βαθιά γνώση της κ. Αθανασοπούλου σε θέματα βιωσιμότητας χρέους δημιουργεί ένα βασικό υπόβαθρο για τη δουλειά που απαιτείται από τούδε και στο εξής ώστε το ιδιωτικό χρέος να λάβει διαφορετικά χαρακτηριστικά, πάντα στο πλαίσιο των ευχερειών που θα δώσει η ίδια η πανδημία.
Με δεδομένο πως οι πάντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για νέα γενιά κόκκινων δανείων, που εν προκειμένω στη χώρα μας αφορούν κυρίως δανειολήπτες οι οποίοι εντάχθηκαν σε προγράμματα επιδοτούμενων δόσεων (Γέφυρα Ι και ΙΙ), ο ρόλος της κ. Αθανασοπούλου ώστε το ιδιωτικό χρέος να μην ξεπεράσει το 15% του ΑΕΠ είναι μάλλον αποφασιστικός.
Η λογική έγκαιρης προειδοποίησης των οφειλετών, η διευρυμένη λειτουργία της δεύτερης ευκαιρίας, η ολοκλήρωση του έργου των εκκρεμοτήτων με το νόμο Κατσέλη είναι μερικά από εκείνα που η κ. Αθανασοπούλου θα κληθεί να «τρέξει» το προσεχές διάστημα.
Source link