Ξεκίνησαν στη Γλασκώβη οι εργασίες της COP26 της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα. Η έναρξη των εργασιών συνοδεύτηκε από ένα μπαράζ αρνητικών πορισμάτων και εκθέσεων για την πορεία της κλιματικής αλλαγής. Πριν από λίγες μέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, που αποτελεί υπηρεσία του ΟΗΕ, είχε δημοσιεύσει ένα πόρισμα για τα επίπεδα ρεκόρ των βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της COP26 o ΠΟΜ δημοσίευσε μια νέα έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι «οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι η νέα κανονικότητα. Στην έκθεση αυτή αναφέρονται μια σειρά από ακραία καιρικά φαινόμενα που έκαναν την εμφάνιση τους το 2021 και σύμφωνα με τους επιστήμονες του οργανισμού θα τα βλέπουμε να εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα από εδώ και πέρα αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα περιορισμού των εκπομπών βλαβερών αερίων.

«Ο κόσμος αλλάζει μπροστά στα μάτια μας» αναφέρει η νέα έκθεση για την κατάσταση του κλίματος από τον ΠΟΜ. Σε αυτή αναφέρεται ότι για πρώτη φορά η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα ξεπεράσει τον ένα βαθμό Κελσίου πάνω από την θερμοκρασία της προβιομηχανικής περιόδου. Για πρώτη φορά έβρεξε αντί να χιονίσει στις ορεινές περιοχές της Γροιλανδίας με αποτέλεσμα την επιτάχυνση του ρυθμού της απώλειας των πάγων της. Ο καύσωνας που χτύπησε τον Καναδά οδήγησε σε θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 50 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές του. Η θερμοκρασία στην Κοιλάδα του Θανάτου στη Καλιφόρνια έφτασε στους 54,4 βαθμούς Κελσίου. Σε μια περιοχή της Κίνας έπεσε σε λίγες ώρες όγκος βροχής που συνήθως πέφτει μετά από αρκετούς μήνες βροχόπτωσης.

Η Ευρώπη βίωσε πρωτοφανείς πλημμύρες με αποτέλεσμα των θάνατο και τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων και ζημιές πολλών δισ. ευρώ. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υπήρξε ξηρασία στις υποτροπικές περιοχές της Νοτίου Αμερικής με αποτέλεσμα την διακοπή της συνήθους ροής υδάτων των ποταμών κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν τεράστια προβλήματα στις καλλιέργειες, τις μεταφορές και την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης το 2021 καταγράφεται διπλασιασμός της αύξησης της στάθμης της θάλασσας σε σχέση με την αύξηση της στάθμη που είχε καταγραφεί λίγο μετά τις αρχές του 21ου αιώνα. Το συνεχές λιώσιμο των πάγων σε όλο τον πλανήτη θεωρείται κύριος υπεύθυνος για αυτή την εξέλιξη. Σύμφωνα με την έκθεση η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο των τελευταίων δύο χιλιάδων ετών. Αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα λοιπόν ο ΠΟΜ προειδοποιεί ότι αυτά και πιθανώς ακόμη πιο ακραία φαινόμενα θα μας συντροφεύουν από εδώ και πέρα στην ζωή μας.Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *