Με «μπλόκο» σε οποιονδήποτε υποψήφιο πρωθυπουργό που θα προέρχεται από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο «απειλεί» η ακροδεξιά στη Γαλλία περιορίζοντας έτσι τις κινήσεις του Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να επιλύσει την πολιτική κρίση της χώρας.
Η Μαρίν Λεπέν και ο Ζορντάν Μπαρντελά, το πολιτικό δίδυμο που διοικεί τον Εθνικό Συναγερμό, συναντήθηκαν σήμερα με τον Μακρόν που επιδιώκει να ξεκλειδώσει το πολιτικό αδιέξοδο που προκάλεσαν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου τις οποίες προκήρυξε.
Μετά τη συνάντησή τους, διάρκειας μίας ώρας, ο Μπαρντελά δήλωσε πως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μια ευρεία συμμαχία κομμάτων, από τους Σοσιαλιστές μέχρι την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν, συνιστά “κίνδυνο” για τη χώρα.
Ο Μπαρντελά είπε πως το στρατόπεδό του θα προκαλέσει αμέσως πρόταση μομφής εναντίον οιουδήποτε πρωθυπουργού θα προέρχεται από την αριστερά.
«Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στο πρόγραμμά του, στις κινήσεις του, καθώς και οι προσωπικότητες που το ενσαρκώνουν αντιπροσωπεύει έναν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη, την εσωτερική ειρήνη και προφανώς την οικονομική ζωή της χώρας», δήλωσε ο Μπαρντελά στους δημοσιογράφους.
«Σκοπεύουμε να προστατεύσουμε τη χώρα από μια κυβέρνηση που θα διασπάσει τη γαλλική κοινωνία».
Πολιτική κρίση
Συνεργάτης του Μακρόν δήλωσε πως ο πρόεδρος μπορεί να ονομάσει έναν πρωθυπουργό μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όμως μένει να ειδωθεί αν το πρόσωπο που θα επιλέξει, κάποιος με την ευρύτερη δυνατή ελκυστικότητα, θα εξασφαλίσει την έγκριση των βουλευτών. Αν όχι, ο Μακρόν θα πρέπει να ξεκινήσει πάλι από το μηδέν, βαθαίνοντας την πολιτική κρίση.
Καμία ομάδα δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές, με τις ψήφους να μοιράζονται μεταξύ του Νέου Λαϊκού Μετώπου, του κεντρώου μπλοκ του Μακρόν και του Εθνικού Συναγερμού
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τις περισσότερες ψήφους από οποιοδήποτε άλλο κόμμα, και υποστηρίζει πως η υποψήφιά του, η ελάχιστα γνωστή δημόσια υπάλληλος Λουσί Καστέ, θα πρέπει να ονομαστεί πρωθυπουργός.
Η Καστέ είπε στον Μακρόν την Παρασκευή πως η αριστερά έχει το δικαίωμα να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.
Οι πιθανοί υποψήφιοι
Ο Μακρόν έχει αγνοήσει την πρόταση του Νέου Λαϊκού Μετώπου, και πηγή που πρόσκειται στον Γάλλο πρόεδρο είπε πως εκείνος πιστεύει ότι η ισορροπία των δυνάμεων βρίσκεται περισσότερο στο κέντρο ή κεντροδεξιά.
Πιθανοί υποψήφιοι που σκέφτεται ο Μακρόν περιλαμβάνουν τον συντηρητικό περιφερειάρχη Ξαβιέ Μπερτράν και τον πρώην Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ, έχουν πει ορισμένες πηγές. Τα γαλλικά ΜΜΕ σημείωσαν πρόσφατα τον Καρίμ Μπουαμράν, τον Σοσιαλιστή δήμαρχο ενός φτωχού προαστίου του Παρισιού, ως άλλο ένα πιθανό όνομα.
Η Λεπέν πρότεινε ο Μακρόν να προκηρύξει δημοψήφισμα για τη χάραξη ενός δρόμου εξόδου, και είπε πως αντιτίθεται σε μια λεγόμενη “τεχνική” κυβέρνηση που θα αποτελείται από απολίτικους τεχνοκράτες, λέγοντας πως “υπάρχουν μόνο πολιτικές κυβερνήσεις που κρύβονται πίσω από τεχνικά ονόματα”.
Πηγή ΑΜΠΕ
Source link