Από την έντυπη έκδοση

Πλαίσιο στήριξης ναυτιλιακών εταιρειών στη Φινλανδία, ύψους 600 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοιού, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρόταση κατατέθηκε από την κυβέρνηση της Φιλανδίας και εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις που ψήφισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020, όπως τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου και 8 Μαΐου 2020.

Αναφορικά με την έγκριση της φιλανδικής πρότασης, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με χαρτοφυλάκιο την πολιτική ανταγωνισμού στην Ε.Ε., Mαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το φινλανδικό σύστημα εγγύησης 600 εκατ. ευρώ θα βοηθήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες που μεταφέρουν βασικές προμήθειες στη Φινλανδία και επηρεάζονται από την τρέχουσα κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους σε κεφάλαιο κίνησης και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Είναι το πρώτο σχέδιο ειδικά σχεδιασμένο για τη στήριξη του ναυτιλιακού τομέα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, που έχουμε εγκρίνει ως Ε.Ε. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με όλα τα κράτη-μέλη για να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά μέτρα στήριξης μπορούν να εφαρμοστούν έγκαιρα, συντονισμένα και αποτελεσματικά, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.».

Η πρόταση

Η Φινλανδία κοινοποίησε στην Κομισιόν το σχέδιο πλαισίου για το προσωρινό καθεστώς εγγύησης 600 εκατ. ευρώ για τη στήριξη ναυτιλιακών εταιρειών που επλήγησαν από την πανδημία του κοωονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, η κρατική στήριξη θα λάβει τη μορφή εγγυήσεων για δάνεια κεφαλαίου κίνησης, ενώ το μέτρο θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία από το υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας.

Στο πρόγραμμα θα έχουν πρόσβαση εκείνες οι ναυτιλιακές εταιρείες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ασφάλειας του εφοδιασμού στη Φινλανδία κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού.

Στόχος του μέτρου, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Φινλανδίας, είναι να βοηθήσει αυτές τις εταιρείες να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους σε κεφάλαιο κίνησης, να διατηρήσουν την απασχόληση και να έχουν επαρκή ρευστότητα για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη διαφύλαξη της θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευμάτων και τη διασφάλιση βασικών προμηθειών στη Φινλανδία.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το φινλανδικό μέτρο συνάδει με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Συγκεκριμένα: (i) το υποκείμενο ποσό δανείου ανά εταιρεία περιορίζεται σε αυτό που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητάς του για το άμεσο μέλλον, (ii) οι εγγυήσεις θα παρασχεθούν μόνο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, (iii) οι εγγυήσεις περιορίζονται σε μέγιστη διάρκεια έξι ετών, και (iv) τα τέλη εγγύησης συμμορφώνονται με τα ελάχιστα επίπεδα που προβλέπονται από το προσωρινό πλαίσιο, v) ο κίνδυνος που αναλαμβάνει το κράτος περιορίζεται σε έως και 90%.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το φινλανδικό μέτρο είναι απαραίτητο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους-μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ιστορικό

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή έχει υιοθετήσει ένα προσωρινό πλαίσιο που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να χρησιμοποιούν την πλήρη ευελιξία που προβλέπεται από τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας από τις επιπτώσεις που έχει υποστεί εξαιτίας της πανδημίας. Το προσωρινό πλαίσιο, όπως τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου και 8 Μαΐου 2020, προβλέπει σειρά ενισχύσεων που μπορούν να χορηγηθούν από τα κράτη-μέλη. Μεταξύ άλλων προβλέπει και κρατικές εγγυήσεις για δάνεια που λαμβάνονται από εταιρείες, καθώς και διασφαλίσεις για τις τράπεζες που διοχετεύουν κρατικές ενισχύσεις στην πραγματική οικονομία.

!function (f, b, e, v, n, t, s) { if (f.fbq) return; n = f.fbq = function () { n.callMethod ? n.callMethod.apply(n, arguments) : n.queue.push(arguments) }; if (!f._fbq) f._fbq = n; n.push = n; n.loaded = !0; n.version = ‘2.0’; n.queue = []; t = b.createElement(e); t.async = !0; t.src = v; s = b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t, s) }(window, document, ‘script’, ‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’); fbq(‘init’, ‘830374073775149’); // Insert your pixel ID here. fbq(‘track’, ‘PageView’);

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *