Η εβδομάδα, σύμφωνα με τις αναλύσεις ξένων και εγχώριων παραγόντων, είναι καθοριστική για τη μελλοντική κατεύθυνση των χρηματιστηρίων. Και η έναρξή της χθες δεν ήταν τελικά το ορόσημο για την ανατροπή της πτωτικής δυναμικής, αφού η άνοδος σφράγισε τη διαπραγμάτευση στην αρχή της συνόδου στο Χ.Α. Αλλά ύστερα από 45 λεπτά συναλλαγών το ταμπλό αποτύπωσε την υπεροχή της προσφοράς για τα τραπεζικά blue chips. Αυτή η κατάσταση λειτουργεί ως συναγερμός για την ενίσχυση των εντολών πώλησης σε κάθε κλάδο της αγοράς. Κάτι που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς απουσιάζει η διάθεση για εξισορρόπηση των πιέσεων μέσω της ανόδου άλλων δεικτοβαρών μετοχών.

Το δυσάρεστο ήταν πως μια ανάλογη εικόνα εμφάνιζαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και εκεί οι θεσμικοί επέβαλλαν συσσώρευση με μικρές αρνητικές μεταβολές, που θα μπορούσαν να αναιρεθούν γρήγορα. Αντίθετα, στην Αθήνα η κάθοδος βάθαινε με την πάροδο του χρόνου και με τη συμπλήρωση 29 εκατ. ευρώ στον τζίρο, στις 14:45, ο Γ.Δ. ήταν στις 1.199 μονάδες, με απώλειες 0,86% και μόλις 4 blue chips είχαν άνοδο, αλλά κάτω του 0,7%, και ήταν οι ΣΑΡ, ΕΛΠΕ, ΤΕΝΕΡΓ και ΟΤΕ. Τη διακύμανση των βασικών δεικτών όριζε η πορεία του ΔΤΡ, με ανώτερο ημέρας έως τότε τις 933 μονάδες (1,61%), με το κατώτερο σε αναζήτηση, αν και μέχρι τις 14:35 το χαμηλό του ήταν οι 904,4 μονάδες (-1,5%).

Η διαδικασία για την απαλλαγή από το ΤΧΣ δεν είναι η ευνοϊκότερη για τις αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών. Παράλληλα παρακολουθούμε την επιμονή των ισχυρών χεριών να συναλλάσσονται γύρω από τις ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ μέσω πακέτων. Η ΕΥΡΩΒ πληρώνει 20% premium για να πάρει πίσω τη συμμετοχή του ΤΧΣ. Αλλά ο Ηλίας Ζαχαράκης τόνισε ότι αυτές οι μετοχές δεν πάνε σε επενδυτές αλλά προς ακύρωση ή προορίζονται να δοθούν στο μέλλον σε θεσμικούς, φυσικά σε υψηλότερες τιμές. Το αντίπαλο δέος στη δυναμική που αναπτύσσεται στην τρέχουσα φάση είναι το ΤΧΣ και δύσκολα θα μπορούσε να επιδιώξει υψηλότερες τιμές στο ταμπλό.

Η σταδιακή αποεπένδυση φαντάζει πιο σωστή για την αγορά κατά τον πρόεδρο της Fast Finance. Για τη στήλη δεν είναι το ποσοστό των απωλειών στις αποτιμήσεις και τους βασικούς δείκτες το αρνητικότερο σημείο των συναλλαγών. Αλλά το ποσοστό της αδιαφορίας για συμμετοχή στη διαπραγμάτευση. Ας ελπίσουμε ότι η επιδείνωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη με τα σημεία και τα τέρατα της πολιτικής διαμάχης στις ΗΠΑ θα αναγκάσουν τους επαγγελματίες διαχειριστές να αναγνωρίσουν τις βάσιμες υποσχέσεις για κέρδη από το αθηναϊκό χρηματιστήριο. Μέχρι τότε υπομονή.

Βράσε όρυζα…

Μια ωραία πεταλούδα, αν καθίσει στο κατάλληλο σημείο της πέργκολας Καλατράβα, μπορεί να προκαλέσει την πτώση της; Μια ακόμα φυσική καταστροφή μπορεί να προκαλέσει τη μείωση της προτίμησης των ψηφοφόρων στη Ν.Δ.; Δεν μπορεί να θεωρήσει κανένας αυτά τα ερωτήματα ως αβάσιμα, αλλά μπορεί να αμφισβητήσει τη σπουδαιότητά τους. Διότι, κύριος, εμείς αγωνιζόμαστε να εξοικονομήσουμε όσα χρειάζονται για τη μεσογειακή δίαιτα της οικογένειάς μας και πάνω που πιστέψαμε στην ευεργετική επίδραση του ελαιόλαδου, τινάξανε στον ουρανό την τιμή του. Μάθαμε να τρώμε λαχανικά ωμά και βραστά και τώρα η οικονομική συγκυρία μάς λέει… βράσε όρυζα. Μπας και θυμηθούμε πως είμαστε Βαλκάνιοι. Ώστε να προσγειώσουμε τις προσδοκίες και τα θέλω μας. Μάλλον για να επαναπροσδιορίσουμε τις βασικές ανάγκες μας. Πρώτη και καλύτερη η ανάγκη σοβαρότητας από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Για να την επιβάλουμε, ωστόσο, χρειάζεται να σοβαρευτούμε ως κλάδος πρώτα απ’ όλους. Αρκετές φορές κάνουμε την τρίχα τριχιά και μετά παριστάνουμε… πως, λόγω ενσυναίσθησης, συμπάσχουμε.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας ΙωαννίδηςSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *