Από την έντυπη έκδοση

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την καταβολή των αναδρομικών σε 1,150 εκατ. συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Σε μια εβδομάδα ξεκινούν οι πληρωμές που θα σπάσουν σε τέσσερα τμήματα για 970.000 συνταξιούχους. Για άλλους 170.000 δικαιούχους που έχουν αποβιώσει τα αναδρομικά της περιόδου 11.06.2015 έως 12.05.2016 δικαιούνται να τα λάβουν οι κληρονόμοι τους, έπειτα από αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ. Συνολικά τα μικτά ποσά αγγίζουν το 1,4 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κυμαίνονται στο 1,26 δισ. ευρώ. 

Στους πλέον κερδισμένους συγκαταλέγονται συνταξιούχοι Δημοσίου ειδικών μισθολογίων και υψηλόμισθοι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, ασφαλισμένοι στα πρώην ευγενή Ταμεία ΔΕΚΟ – Τραπεζών όπως συνταξιούχοι της ΔΕΗ, αλλά και υγειονομικοί – γιατροί ασφαλισμένοι στο πρ. ΤΣΑΥ, μηχανικοί του πρ. ΤΣΜΕΔΕ. Σχετικά υψηλά ποσά αναμένεται να λάβουν και συνταξιούχοι του πρώην ΝΑΤ, στους οποίους θα επιστραφεί και η μείωση 7% που είχε επιβληθεί από το 2012 στις κύριες συντάξεις με βάση ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργών. Για κάποιους, ωστόσο, τα επιστρεφόμενα αναδρομικά θα είναι αρκετά μικρά ποσά, σχεδόν ανεπαίσθητα, αναλόγως των περικοπών που είχαν από τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012 που τώρα επιστρέφονται για την περίοδο 11.06.2015 έως 12.05.2016. 

Επίσης, αποκλείονται από τα αναδρομικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να μην καταβάλει τα αναδρομικά που αναλογούν στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα.  

Τα πρώτα στοιχεία

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι δικαιούχοι συνταξιούχοι του Δημοσίου ανέρχονται σε περίπου 327.000 και αναμένεται να λάβουν ποσά αναδρομικών έως 11.250 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο. Το μέσο ποσό, ωστόσο, για τους συνταξιούχους του Δημοσίου ανέρχεται στα 1.130 ευρώ περίπου. Μικρότερα είναι τα ποσά των αναδρομικών για τους συνταξιούχους μισθωτούς του πρ. ΙΚΑ, οι οποίοι είναι σχεδόν 300.000 και θα λάβουν ποσά έως 6.200 ευρώ με τον μέσο όρο να αγγίζει τα 900 ευρώ.

Σημαντικός αριθμός δικαιούχων προέρχεται και από τη δεξαμενή των ελεύθερων επαγγελματιών του ΟΑΕΕ. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως άλλοι 110.000 συνταξιούχοι του πρ. ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ θα λάβουν ποσά έως 10.000 ευρώ με τον μέσο όρο να κυμαίνεται κοντά στα 800 ευρώ. Μικρότερα ποσά θα λάβουν οι 1.200 συνταξιούχοι του πρ. ΟΑΕΕ – ΤΑΕ, τα οποία αναμένεται να κυμαίνονται έως τα 4.200 ευρώ και κατά μέσο όρο στα 410 ευρώ. Οι αυτοκινητιστές του πρώην ΤΣΑ από την άλλη φέρονται να είναι λίγοι στο πλήθος -περίπου 250 άτομα- και θα λάβουν κατά μέσο όρο 780 ευρώ και έως 3.500 ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με τα πρώτα στοιχεία, υψηλότερα είναι τα ποσά των αναδρομικών για τους αυτοαπασχολούμενους – επιστήμονες. Περίπου 17.600 υγειονομικοί και γιατροί ασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ αναμένεται να λάβουν έως 7.500 ευρώ με μέσο όρο αναδρομικών στα 2.000 ευρώ. Αντίστοιχα, περίπου 22.000 μηχανικοί του πρ. ΤΣΜΕΔΕ θα λάβουν έως 6.500 ευρώ και κατά μέσο όρο 2.000 ευρώ. Μικρότερα ποσά αναδρομικών αναμένεται να λάβουν περίπου 15.500 δικηγόροι συνταξιούχοι, ασφαλισμένοι στο πρ. ΤΑΝ, καθώς τα ποσά για τους νομικούς κυμαίνονται έως 4.700 ευρώ και κατά μέσο όρο στα 890 ευρώ. 

Σημαντικά ποσά θα πρέπει να περιμένουν και οι πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ. Περίπου 30.000 συνταξιούχοι πρώην εργαζόμενοι της ΔΕΗ αναμένεται να λάβουν κατά μέσο όρο 2.600 ευρώ και έως 7.100 ευρώ. Οι ναυτικοί του πρ. ΝΑΤ που θα λάβουν αναδρομικά υπολογίζονται στους 57.700 και θα πρέπει να περιμένουν ποσά έως 7.000 ευρώ και κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ. 

Το συνολικό κονδύλι

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επικείμενη μεγάλη πληρωμή, που θα ξεκινήσει στις 23 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 27-29 Οκτωβρίου, αναμένεται να καταβληθεί συνολικό κονδύλι καθαρών ποσών 1,110 δισ. (1,174 μικτά) αν αφαιρεθεί η εισφορά υπέρ υγείας που θα επιβληθεί κατά ποσοστό 4% – 6%. Άλλα 158 εκατ. ευρώ καθαρά (167 εκατ. μικτά) θα καταβληθούν στους κληρονόμους.  Οι δύο υπουργικές αποφάσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την πληρωμή υπογράφηκαν από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, και δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, τα ποσά καταβάλλονται άτοκα, είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων. Δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα. Κατά την καταβολή των ποσών δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου ούτε ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Τα αναδρομικά θα φορολογηθούν σε δεύτερο χρόνο κανονικά ως εισόδημα.

Τα 4 «κύματα»

Όπως ανακοινώθηκε χθες και επίσημα από το υπουργείο Εργασίας, οι πληρωμές θα γίνουν σε 4 «κύματα»:

* Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και τα αναδρομικά των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που  το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

* Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και τα αναδρομικά των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

* Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και τα αναδρομικά των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).* Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και τα αναδρομικά του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Η πίστωση των ποσών αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου, καθώς η 28η είναι αργία.

Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί σε διακριτό κωδικό ώστε ο κάθε συνταξιούχος να έχει λεπτομερή ενημέρωση για το ύψος των αναδρομικών ποσών που δικαιούται. Στις ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν, κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, τα ποσά που παρακρατήθηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικά θα επιστραφούν στο σύνολό τους, στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους. 

Οι νόμιμοι κληρονόμοι δικαιούνται αναδρομικά κατά το ποσοστό του κληρονομικού τους δικαιώματος και θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ. Για τους κληρονόμους θα πραγματοποιηθεί απολογιστικός δειγματοληπτικός έλεγχος. Υπενθυμίζεται ότι τα αναδρομικά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη και άλλες οφειλές και δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου.

 

!function (f, b, e, v, n, t, s) { if (f.fbq) return; n = f.fbq = function () { n.callMethod ? n.callMethod.apply(n, arguments) : n.queue.push(arguments) }; if (!f._fbq) f._fbq = n; n.push = n; n.loaded = !0; n.version = ‘2.0’; n.queue = []; t = b.createElement(e); t.async = !0; t.src = v; s = b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t, s) }(window, document, ‘script’, ‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’); fbq(‘init’, ‘830374073775149’); // Insert your pixel ID here. fbq(‘track’, ‘PageView’);

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *