Το αποτέλεσμα των χθεσινών αυτοδιοικητικών εκλογών «μελετάνε» σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, εστιάζοντας πρωτίστως στα μηνύματα σε επίπεδο περιφερειών. Σε επτά συνολικά περιφέρειες το αποτέλεσμα κρίθηκε από τον πρώτο γύρο και εξελέγησαν οι υποψήφιοι που είχαν το γαλάζιο χρίσμα:

στο Νότιο Αιγαίο (ο Γιώργος Χατζημάρκος), στην Κεντρική Μακεδονία (ο Απόστολος Τζιτζικώστας), στη Δυτική Ελλάδα (ο Νεκτάριος Φαρμάκης), στην Ήπειρο (ο Αλέξανδρος Καχριμάνης) , στην Αττική (ο Νίκος Χαρδαλιάς) και στη Στερεά Ελλάδα (ο Φάνης Σπανός). Επίσης στην Κρήτη σάρωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ αλλά είχε και την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Από το κυβερνών κόμμα υπογραμμίζουν πως στις χθεσινές εκλογές οι πολίτες επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στις επιλογές τις οποίες έκανε. Δεν μένει ασχολίαστο από την Πειραιώς πως μόνο σε μία περιφέρεια- τη Θεσσαλία – θα δοθεί μάχη στο δεύτερο γύρο μεταξύ του υποψηφίου που στηρίζει η Ν.Δ. και του υποψηφίου που έχει τη στήριξη δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης (του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ).

Την ίδια στιγμή τη δική τους ανάγνωση για το αποτέλεσμα κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ δεν περνά απαρατήρητο και το υψηλό ποσοστό της αποχής που υπήρξε στις χθεσινές κάλπες. Αυτή την εβδομάδα πάντως τα «φώτα» στρέφονται σε έξι περιφέρειες που το τελικό αποτέλεσμα θα βγει στο δεύτερο γύρο αλλά και σε μεγάλους δήμους (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων κ.α.).

Ικανοποίηση στη ΝΔ

«Το γαλάζιο του χάρτη των εκλογών αυτών πρέπει να είναι ένα γαλάζιο της δημιουργίας, ένα γαλάζιο της συνεχόμενης μάχης με την καθημερινότητα» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μεταξύ άλλων στάθηκε «στην πολύ σημαντική επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας με ποσοστό που φαίνεται να ξεπερνάει το 46%, αλλά και του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό που φαίνεται ότι ξεπερνά το 60%».

Παράλληλα αναφέρθηκε στα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν περιφερειάρχες  σε περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος, τα οποίος είναι πολύ πολύ υψηλότερα των κομματικών ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει ένας νέος γύρος περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και πρωτοκλασάτων υπουργών σε περιφέρειες που δεν έχει κριθεί το αποτέλεσμα. Η αρχή θα γίνει σήμερα το απόγευμα με επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λέσβο (στην περιφέρεια Βόρειο Αιγαίου ο Αλκιβιάδης Στεφανής ήρθε πρώτος αλλά δεν έφτασε το 43% και θα υπάρξει δεύτερος γύρος).

Στόχος επίσης είναι να επιταχυνθεί η ψήφιση μιας σειράς νομοσχεδίων, με το Μαξίμου να θέλει να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης μετά από μία περίοδο πολλαπλών προκλήσεων. «Η κυβέρνηση από αύριο προφανώς συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της, την υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος» σημείωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός. Να σημειωθεί πως με βάση το σχεδιασμό θα γίνει υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη, ενώ θα ακολουθήσει μία ακόμα συνεδρίαση στο τέλος του μήνα.

Η ανάγνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανάγκη ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου να δυναμώσει τα ερείσματά στον κοινωνικό ιστό της χώρας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης. Μάλιστα μίλησε για «μία μεγάλη προοδευτική παράταξη που να μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο».

Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να αναφερθεί στην επόμενη μέρα του κόμματος και έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «ανανέωση» και «νέα πρόσωπα». Οπως είπε το κόμμα «είναι ανοικτό σε όλους τους πολίτες που θέλουν να προσφέρουν», ενώ σημείωσε πως «η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι ένα ζήτημα των τελευταίων δύο μηνών πρέπει να είναι ένα ζήτημα διαρκές»

Στην Κουμουνδούρου σε  επίπεδο περιφερειών εστιάζουν στη μάχη που θα δώσει  στο δεύτερο γύρο στη Θεσσαλία ο Δημήτρης Κουρέτας (που όπως αναφέρθηκε έχει στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ). Θετικά αποτιμάται επίσης το γεγονός πως ο Γιώργος Ιωακειμίδης κατάφερε χθες να πάρει τη δεύτερη θέση στην περιφέρεια Αττικής.

Να σημειωθεί πως στο δεύτερο γύρο στο δήμο Αθηναίων πέρασε ο Χάρης Δούκας, που είναι ο υποψήφιος που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Με τον Κώστα Ζαχαριάδη – που ήταν ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο – να μιλά χθες με τον Χάρη Δούκα για να του ζητήσει συνάντηση σήμερα  για να συζητήσουν  «για το περιεχόμενο της διοίκησης της προοδευτικής Αθήνας».

Τι λένε στο ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τη σταθερά ανοδική του πορεία. Είναι ξεκάθαρα με μεγάλη διαφορά η δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση» σημείωσε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης. Τόνισε δε την ανάγκη στις επόμενες εθνικές εκλογές «η Νέα Δημοκρατία να έχει έναν αξιόπιστο, αξιόμαχο, ισχυρό αντίπαλο».

Από τη Χαριλάου Τρικούπη στρέφουν την προσοχή τους σε δύο κρίσιμες μάχες σε επίπεδο δήμων την επόμενη Κυριακή : στην Αθήνα όπου περνά ο Χάρης Δούκας στον δεύτερο γύρο και στη Θεσσαλονίκη όπου θα δώσει τη μάχη ο  Στέλιος Αγγελούδης. Με πηγές του κόμματος να σημειώνουν πως: το ΠΑΣΟΚ κέρδισε ή είναι σε τροχιά νίκης σε πολλαπλάσιους δήμους σε σχέση με το 2019 και ενδεικτικά αναφέρονται οι δήμοι Μυτιλήνης, Συκεών-Νεάπολης, Καλλιθέας, Αγίου Δημητρίου, Ιλίου, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Πετρουπόλεως, Ρεθύμνου, Σερρών, Χανίων,  Καβάλας, Ιωαννιτών, Θέρμης, Βέροιας, Αιγάλεω, Ηρακλείου Αττικής, Ιεράπετρα κ.α.

Όσον αφορά στις περιφέρειες το ενδιαφέρον της Χαριλάου Τρικούπη στρέφεται στη Θεσσαλία, όπου ο Δημήτρης Κουρέτας θα δώσει τη μάχη στον δεύτερο γύρο.

Πώς βλέπουν το τοπίο στο ΚΚΕ

«Τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαιώνουν θετικές διεργασίες που κυοφορούνται, 3 μόλις μήνες μετά από τις βουλευτικές εκλογές, παρότι ο συσχετισμός εξακολουθεί ακόμα να είναι πολύ αρνητικός» επεσήμανε χθες ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Μπορούμε να πούμε ότι σταθεροποιείται και ενισχύεται, αργά αλλά σταθερά, ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» προσέθεσε

Από τον ΚΚΕ μεταξύ άλλων στέκονται στο υψηλό ποσοστό που καταγράφουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής (με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη) και στον Δήμο Αθηναίων (με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό). Αυτό που σημειώνεται δε είναι πως συνολικά στις περιφέρειες φαίνεται η «Λαϊκή Συσπείρωση» να καταγράφεται με ποσοστά πάνω από 10%, ενώ αντίστοιχα το 2019 τα ποσοστά ήταν κατά μέσο όρο στο 6,8%.

Παράλληλα  αρκετοί συνδυασμοί που στηρίζει το ΚΚΕ θα δώσουν τη μάχη στον δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή, όπως στην Πάτρα, την Πετρούπολη, την Καισαριανή, το Χαϊδάρι, τη Νίκαια – Άγιο Ιωάννη Ρέντη, στον Τύρναβο και αλλού.Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *