Στις ενυδρίδες θα τοποθετηθούν σύντομα πομποί παρακολουθήσης της NASA.

Όποιος ακούει το όνομα της NASA το μυαλό του σκέφτεται αυτόματα πράγματα που δεν σχετίζονται με τη Γη. Όπως φαίνεται η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προβληματίζεται για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη μας και αποφάσισε να πάρει μια πρωτοβουλία που σχετίζεται με ένα από τα πολλά είδη που εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και επιβίωσης.

Όπως έκανε γνωστό η NASA στο Ερευνητικό Κέντρο Ames που έχει δημιουργήσει στη Σίλικον Βάλει αναπτύσσεται μια νέα τεχνολογία για την παρακολούθηση των ενυδρίδων. Αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα οικοσυστήματα στα οποία ανήκουν αφού ανάμεσα στα άλλα διατηρούν ισορροπία στα δάση των υποθαλάσσιων φυτών Kelp.

H τεχνολογία παρακολούθησης θα ενσωματωθεί σε ένα πομπό που θα τοποθετηθεί στα πίσω πτερύγια ενυδρίδων. Με τον πομπό αυτό οι επιστήμονες θα μπορούν να καταγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους πληθυσμούς των ενυδρίδων αφού με τα σημερινά τεχνικά μέσα έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο εγχείρημα.

«Φέρνουμε τεχνολογία αιχμής στην παρακολούθηση της άγριας ζωής. Χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες δικτύωσης και χαμηλού κόστους προηγμένες μεθόδους όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος πομπών που θα φέρει επανάσταση στην παρακολούθηση και καταγραφή δεδομένων της άγριας ζωής και ειδών όπως οι ενυδρίδες» αναφέρει ο Τσαντ Φροστ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που αναπτύσσει τους πομπούς.

Οι πομποί που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα για την παρακολούθηση των ενυδρίδων ήταν μεγάλοι σε μέγεθος, υψηλού κόστους, βασίζονταν σε ειδικές μπαταρίες και κατέγραφαν περιορισμένου εύρους δεδομένα. Οι πομποί της NASA θα δημιουργούν ένα δίκτυο για τις ενυδρίδες στις οποίες θα τοποθετούνται παρέχοντας μεγαλύτερης ακρίβειας δεδομένα για το σημείο στο οποίο βρίσκονται ενώ επίσης τα σήματα που θα στέλνουν θα είναι συχνότερα από τους σημερινούς πομπούς. Φυσικά σε επόμενη φάση ο πομπός της NASA θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και άλλων ζώων.

 

Προτεινόμενα για εσάςSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *