Μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση των μαθητών και στη σεξουαλική αγωγή
Στη μεγάλη σημασία της εκπαίδευσης των μαθητών απέναντι στα φαινόμενα εκμετάλλευσης ανθρώπων αναφέρθηκε ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών, Ηρακλής Μοσκώφ, στο πλαίσιο ενημέρωσης των μελών της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Η εκπαίδευση των μαθητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε συνδυασμό με τη σεξουαλική αγωγή και την εκπαίδευση στην αναπαραγωγική υγεία είναι κρίσιμα ζητήματα για την προστασία των αυριανών πολιτών από φαινόμενα εκμετάλλευσης, είπε ο κ. Μοσκώφ.
Περιγράφοντας τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του νέου κοροναϊού στην αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης ανθρώπων, ο κ. Μοσκώφ είπε ότι η υγειονομική κρίση δημιούργησε το περιθώριο για εμφάνιση νέων ή επιδεινούμενων μορφών εκμετάλλευσης λόγω της κοινωνικής απομόνωσης ή της αυξημένης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όπως είπε ο κ. Μοσκώφ, η εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση έχει προσαρμοστεί, με διάφορες μορφές «διαδικτυακού τράφικιγκ». Σε αυτή τη διαπίστωση συντείνουν τα αποδεικτικά στοιχεία για πολλαπλασιασμό της πορνογραφίας κατά τη διάρκεια της κρίσης, η οποία τροφοδοτεί τη ζήτηση για σεξουαλική εκμετάλλευση είπε ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Παρατήρησε μάλιστα ότι λόγω της εργασίας από απόσταση και των κλειστών σχολείων, οι δράστες αναπτύσσουν νέους τρόπους στόχευσης των υποψήφιων θυμάτων τους στο διαδίκτυο. Ειδικότερα για τους νέους, «η προσέγγιση γίνεται μέσω διαδικτυακών συζητήσεων και μέσα ακόμα από πλατφόρμες με βιντεοπαιχνίδια και άλλες μορφές επικοινωνίας μαζί τους».
Μιλώντας γενικότερα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης ανθρώπων ο κ. Μοσκώφ είπε ότι η κρίση επιβαρύνει δυσανάλογα την ήδη ευάλωτη θέση των θυμάτων. Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία, για τις επιπτώσεις από τις περικοπές και τον επαναπροσδιορισμό των οικονομικών προτεραιοτήτων των κρατικών υπηρεσιών αλλά και των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Σημείωσε επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την προστασία των θυμάτων από τις αναβολές δικών λόγω των κλειστών δικαστηρίων αλλά και από την καθυστερημένη ή εσπευσμένη επιστροφή θυμάτων στις χώρες καταγωγής τους, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία και προστασία τους.
Για το θέμα της εκμετάλλευσης εργατών γης σε σχέση με την πανδημία, είπε ότι η αντιμετώπιση στα σημεία διαμονής τους πρέπει να είναι ανάλογη με ό,τι συμβαίνει στα ΚΥΤ και τους καταυλισμούς των Ρομά. Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει, για την εφαρμογή κανόνων πρόληψης και υγιεινής στα σημεία, ώστε να μην αποτελέσουν εστίες εξάπλωσης του ιού, πρόσθεσε ο κ. Μοσκώφ.
Την επιτροπή ενημέρωσε επίσης και η Θεοδώρα Γιαννή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων. Η κ. Γιαννή σημείωσε ότι οι υπηρεσίες προστασίας περιόρισαν τις δράσεις τους στην τρέχουσα συγκυρία, όμως ο οργανισμός συνέχισε να δέχεται αναφορές. Ήταν ένα διάστημα αναχαίτισης της προσπάθειάς μας αλλά θα προχωρήσουμε πιο δυναμικά είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα αναφέρθηκε στα «μαθήματα» που έδωσε η κρίση, όπως η σημασία των τοπικών φορέων που συνεργάζονται -για παράδειγμα- με τους εργάτες γης και δίνουν πρόσβαση στον οργανισμό. Πρέπει ωστόσο να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των φορέων αυτών, προσέθεσε η κ. Γιαννή. Για το θέμα της ιχνηλάτησης, η κ. Γιαννή είπε ότι μεγάλη βοήθεια παρέχουν στον οργανισμό οι επαγγελματίες υγείας που πηγαίνουν στους χώρους διαβίωσης όταν -για παράδειγμα- βρεθεί ένα περιστατικό φυματίωσης και, έτσι, «μας μεταφέρουν την πραγματική εικόνα».
Υπέρ της συνέχισης της ενημέρωσης από ειδικούς τάχθηκε η πρόεδρος της επιτροπής Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ) η οποία εξέφρασε -μεταξύ άλλων- την ανησυχία της για τις εγκλεισμένες γυναίκες-θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη αναρωτήθηκε γιατί δεν κατατάχθηκαν τα αυτιστικά παιδιά στις ευπαθείς ομάδες, ενώ επισήμανε τους τεράστιους κινδύνους από τον εγκλωβισμό τους στο σπίτι λόγω της πανδημίας. Η Ρ. Χρηστίδου (ΣΥΡΙΖΑ) σημείωσε ότι η καραντίνα σπρώχνει ένα σκαλί πιο κάτω ανθρώπους όπως τα εκδιδόμενα άτομα, η Αν. Αλεξοπούλου (Ελλ. Λύση) έθεσε το ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων από «γραφεία εργασίας», ενώ η Αγγ. Αδαμοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών όπως ο ΣΕΠΕ.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό
Source link