Το 2018 ένας τρομερός κεραυνός δημιουργήθηκε στον συννεφιασμένο ουρανό της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ. Σε αντίθεση με την συντριπτική πλειονότητα των κεραυνών αυτός δεν χτύπησε κάποιο σημείο στο έδαφος αλλά είχε φορά προς τα πάνω. Σχηματίζονται κατά μέσο όρο 100 κεραυνοί το δευτερόλεπτο στη Γη και περίπου 8 δισ. κεραυνοί ετησίως. Μόλις χίλιοι από αυτούς κινούνται… ανάποδα και για αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολη η παρατήρηση και μελέτη τους. Παράλληλα αυτοί οι κεραυνοί υπολογίζεται ότι είναι κατά μέσο όρο 50 φορές πιο ισχυροί από εκείνους που πέφτουν στην επιφάνεια του πλανήτη.

Ενας πολίτης που ασχολείται ερασιτεχνικά με κάποιους τομείς της επιστήμης κατάφερε να καταγράψει μια εικόνα του κεραυνού στην Οκλαχόμα. Ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνας Georgia Tech στις ΗΠΑ μελέτησαν τα διαθέσιμα στοιχεία για αυτόν τον κεραυνό και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science Advances» αναφέρουν ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο «άναποδο» κεραυνό που γνωρίζουμε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο κεραυνός της Οκλαχόμα είχε έκταση 80 χλμ. αγγίζοντας τις περιοχές της ατμόσφαιρας που συνορεύουν με το Διάστημα. Η μονάδα μέτρησης Κουλόμπ είναι μια μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου και είναι αυτή με την οποία οι επιστήμονες μετρούν την ισχύ των κεραυνών. Κατά μέσο όρο ένας κεραυνός που πέφτει στη Γη έχει ισχύ 5 Κουλόμπ. Ο κεραυνός στν Οκλαχόμα είχε ισχύ 300 Κουλόμπ, εξήντα φορές μεγαλύτερη από ένα τυπικό κεραυνό. Η έκταση και η ισχύς του συγκεκριμένου κεραυνού μοιάζουν πραγματικά με εξωγήινο καιρικό φαινόμενο.

CHRIS HOLMES

Εικόνες από τον «ανάποδο» κεραυνό στην Οκλαχόμα που αποδείχτηκε ο πιο ισχυρός που γνωρίζουμε.

Οι γραμμές ιονισμένου αέρα ενός κερανού που ακτινοβολούν αμυδρό, γαλάζιο φως ονομάζονται βηματικοί οδηγοί (step leaders) Στους κεραυνούς σχηματίζονται επίσης μικρές εκκενώσεις που τείνουν προς τα επάνω και αποκαλούνται ανοδικές ταινίες (upward streamers) του κεραυνού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία στις ανοδικές ταινίες του κεραυνού στην Οκλαχόμα ήταν σχετικά χαμηλή, περίπου 205 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι βηματικοί οδηγοί στους οποίους κινείται το πιο ισχυρό ηλεκτρικό φορτίο του κεραυνού είχαν θερμοκρασία περίπου 4,5 χιλιάδων βαθμών Κελσίου.

Προτεινόμενα για εσάς




Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *