Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
tigoum@naftemporiki.gr
 
Προσφορές για περίπου 2,5 δισ. ευρώ δέχθηκε ο ΟΤΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων ομολογιακών με λήξη το προσεχές διάστημα. 

Το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει περίπου στις 10.30 το πρωί ώρα Ελλάδος και να κλείνει σε δυόμισι ώρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο 7ετές ομόλογο του ΟΤΕ πέτυχε επιτόκιο περίπου 1% (μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε η επίσημη ενημέρωση).

Η έκδοση είχε τη στήριξη της Deutsche Telekom, η οποία κατέχει περίπου το 46% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Η DT αγόρασε το 20% του συνολικού ποσού, καταβάλλοντας 100 εκατ. ευρώ (από το σύνολο των 500 εκατ. ευρώ). 

Σημειώνεται ότι η γερμανική εταιρεία συνηθίζει να συμμετέχει στον δανεισμό θυγατρικών της στις οποίες διατηρεί σημαντικό ποσοστό. 

Στον ΟΤΕ αυτό συμβαίνει πρώτη φορά.

Αποπληρωμή
Το νέο ομολογιακό θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή του ομολόγου με λήξη 2/12/2019 ύψους 349 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,375%, και ενός δεύτερου που λήγει τον Ιούλιο του 2020 ύψους 700 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%.

Την έκδοση του ομολόγου ανέλαβαν από κοινού ως Joint Bookrunners / Lead Managers οι τράπεζες BNP Paribas και Goldman Sachs International και ως Co-Managers οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank Ergasias και Τράπεζα Πειραιώς.

Στις 30 Ιουνίου 2019, ο συνολικός δανεισμός του ομίλου ΟΤΕ ανερχόταν σε 1,731 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,4454 δισ. ήταν ομόλογα και τα 285,6 τραπεζικά δάνεια. Κατά το ίδιο διάστημα τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ήταν 1,1235 δισ. ευρώ, ως εκ τούτου ο καθαρός δανεισμός ήταν 607,5 εκατ. ευρώ.

Για το νέο ομόλογο είχε μιλήσει στις αρχές Αυγούστου ο γενικός διευθυντής περί των χρηματοοικονομικών του ομίλου, Μπάμπης Μαζαράκης, σημειώνοντας ότι τα δύο προαναφερόμενα ομολογιακά που λήγουν θα καλυφθούν από νέο και τα ταμειακά διαθέσιμα.    

!function (f, b, e, v, n, t, s) { if (f.fbq) return; n = f.fbq = function () { n.callMethod ? n.callMethod.apply(n, arguments) : n.queue.push(arguments) }; if (!f._fbq) f._fbq = n; n.push = n; n.loaded = !0; n.version = ‘2.0’; n.queue = []; t = b.createElement(e); t.async = !0; t.src = v; s = b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t, s) }(window, document, ‘script’, ‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’); fbq(‘init’, ‘830374073775149’); // Insert your pixel ID here. fbq(‘track’, ‘PageView’);

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *