Την πρακτική να στέλνονται τραυματίες στρατιωτικοί στο πεδίο τη μάχης χωρίς να υπάρχει απόφαση της επιτροπής στρατιωτικών γιατρών, ακολουθεί η Ρωσία όπως μεταδίδει ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Agenstvo επικαλούμενος τη γραμματέα της Ένωσης επιτροπών μητέρων στρατιωτών Βαλεντίνα Μέλνικοβα.

Σύμφωνα με την Μέλνικοβα, από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, στρατιώτες που έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία, μετά την νοσηλεία τους στέλνονται στο πεδίο της μάχης όχι με απόφαση της στρατιωτικής ιατρικής επιτροπής αλλά με απόφαση του διοικητή της μονάδας τους.

Με βάση τα στοιχεία της Ένωσης μητέρων στρατιωτών, τέτοια περιστατικά υπάρχουν «ανεπίτρεπτα πολλά», ενώ αναφέρεται ότι στο μέτωπο επιστρέφουν στρατιωτικοί με θραύσματα στα άκρα τους και διάτρητους πνεύμονες.

Σύμφωνα με την Μέλνικοβα, δυο στρατιωτικούς με βαριά τραύματα στους πνεύμονες, οι διοικητές τούς έστειλαν στο πεδίο της μάχης, παρακάμπτοντας την ιατρική στρατιωτική επιτροπή. Το ίδιο συνέβη και με αρκετούς στρατιώτες οι οποίοι τραυματίσθηκαν από θραύσματα στα άκρα τους, τα οποία δεν είχαν αφαιρεθεί.

Αναφέρονται επίσης περιπτώσεις στρατιωτικών που εστάλησαν στο μέτωπο, αφότου είχαν νοσηλευθεί με έλκος όπως και εκείνοι οι οποίοι πριν την έναρξη της εισβολής είχαν υποστεί εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Νικιφόρ Ιβανόφ και μέλος της διεθνούς οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Agora , η απροθυμία των στρατιωτικών διοικητών να στείλουν στην ιατρική στρατιωτική επιτροπή τους στρατιώτες που έχουν τραυματισθεί πριν τους στείλουν στο πεδίο των εχθροπραξιών, μπορεί να υποδηλώνει ότι οι αρχές θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα για να εξασφαλίσουν τις αμοιβές των στρατιωτικών.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η Όλγα Ντεμίτσεβα, μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρά τω προέδρω και επικεφαλής της οργάνωσης «Δίκαια βοήθεια της δόκτορος Λίζας», δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ότι υγειονομικοί από τη Μόσχα και το κατεχόμενο Ντονέτσκ, διαμαρτυρήθηκαν επειδή στο μέτωπο στέλνονται τραυματίες. Η Ντεμίτσεβα δήλωσε ότι η ίδια και οι συνάδελφοι της θα ασχοληθούν με το εν λόγω ζήτημα.

Πηγή: ΑΜΠΕSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *