Με πτώση έκλεισαν και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street με τους επενδυτές να παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «υπήρξαν κάποια θετικά σημάδια» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κρεμλίνου και Ουκρανίας. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 229,88 μονάδες ή 0,7%, δεχόμενος πιέσεις από τη Nike και τη JPMorgan, κλείνοντας με απώλειες για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,3% και ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 2,2%, καταγράφοντας πτώση για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα. 

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow κατέγραψε απώλειες 2%, ο S&P 500 υποχώρησε 2,9%, ενώ ο Nasdaq παρουσιάζει απώλειες 3,5%. 

«Οι μετοχές ολοκλήρωσαν μία ακόμη δύσκολη εβδομάδα, καθώς η όποια ελπίδα για κατάπαυση του πυρός έδωσε τη θέση της στην απογοήτευση, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα», ανέφερε ο Ράιαν Ντέτρικ της LPL Financial. 

Η Bank of America σημείωσε ωστόσο ότι η πτώση των μετοχών στη διάρκεια του πολέμου ενδεχομένως να έχει αγγίξει  το κατώτατο σημείο. 

«Η πτώση 12% από τα υψηλά του υποδηλώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του δράματος έχει παρέλθει. Οι μετοχές έχουν ήδη προεξοφλήσει τη γεωπολιτική κρίση, στη διάρκεια της οποίας ο S&P 500 υποχώρησε 9% από το ιστορικό υψηλό του στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως συνήθως συμβαίνει με μία τυπική πτώση της τάξης του 7% ή 8% πριν από μακροοικονομικά ή γεωπολιτικά γεγονότα. 

Οι τιμές ενέργειας κινήθηκαν και σήμερα ανοδικά με το αργό να κινείται στα 109 δολάρια και το brent στα 112 δολάρια με άνοδο περίπου 3%. Παρ΄όλα αυτά, οι τιμές μετάλλων, με εξαίρεση το χαλκό, σημείωσαν πτώση. 

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν βούλιαξε στο 59,7 το Μάρτιο, χαμηλότερα από το 62,8 του Φεβρουαρίου, στην χειρότερη επίδοση από το Σεπτέμβριο του 2011. 

Σύμφωνα με αναλυτές, τα στοιχεία αυτά εντείνουν τις ανησυχίες για σοβαρή οικονομική επιβράδυνση των ΗΠΑ, καθώς τα νοικοκυριά ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός θα ενταθεί. 

 Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *