Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι στο χείλος της ύφεσης και αυτό το πιστοποιούν όλα τα τελευταία μακροοικονομικά δεδομένα. Το πιο πρόσφατο καμπανάκι έρχεται από το μέτωπο της ζήτησης για τα βιομηχανικά της προϊόντα.
Τον Αύγουστο οι παραγγελίες που εξασφάλισαν τα γερμανικά εργοστάσια ήταν μειωμένες κατά 2,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η γερμανική στατιστική υπηρεσία. Τα στοιχεία για τον Ιούλιο αναθεωρήθηκαν σε αύξηση 1,9%.
Η μειωμένη ζήτηση είναι ακόμη ένα πλήγμα για τις γερμανικές βιομηχανίες, που έχουν να αντιμετωπίσουν το εκτινασσόμενο κόστος ενέργειας, αλλά και ελλείψεις από τα προβλήματα που κληροδότησε στην εφοδιαστική αλυσίδα η κρίση του Covid-19.
H γερμανική κυβέρνηση «τρέχει» να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης με ένα σχέδιο 200 δισ. ευρώ. Ωστόσο αυτό από τη μία δεν φαίνεται ικανό να αποτρέψει την ύφεση και από την άλλη έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις ανά την Ευρώπη. Είναι η πρώτη φορά που το Βερολίνο δέχεται δημοσίως συντονισμένα πυρά από Bρυξέλλες, Παρίσι, Ρώμη και κυβερνήσεις μικρότερων χωρών.
Την περασμένη εβδομάδα τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, προβλέποντας συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,4% το 2023. Φέτος και την επόμενη χρονιά το ΑΕΠ θα είναι 160 δισ. ευρώ μικρότερο από ό,τι υπολογιζόταν πριν από πέντε μήνες.
Ο πληθωρισμός την ίδια ώρα έχει σκαρφαλώσει στο 10,9% για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα, εντείνοντας την πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του Reuters, που επικαλείται πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, το οικονομικό επιτελείο της χώρας υπολογίζει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί για το σύνολο του 2022 στο 7,9%, ενώ αποκλιμάκωση δεν θα υπάρξει ούτε το 2023, με τον δείκτη να φτάνει στο 8%.
naftemporiki.gr
Source link