Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
atsimp@naftemporiki.gr
Με καθεστώς πολλών ταχυτήτων αναμένεται να λειτουργήσει τη φετινή περίοδο ο ελληνικός τουρισμός. Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας αλλά και η πορεία των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής αναμένεται να καθορίσουν τελικά το πόσα ξενοδοχεία και σε ποια χρονική στιγμή της σεζόν θα λειτουργήσουν.
Το σίγουρο είναι ότι στις 15 Μαΐου, οπότε και ανοίγει ο ελληνικός τουρισμός, θα ανοίξουν μια σειρά από ξενοδοχεία, κυρίως μεγάλων και μεσαίων ομίλων, προκειμένου να υποδεχθούν τους πρώτους τουρίστες της σεζόν. Σύμφωνα με τα όσα συζητιούνται στην αγορά αυτή την περίοδο, από το σημείο μηδέν και μετά οι ξενοδόχοι θα κινηθούν κατά το δοκούν, δηλαδή με βάση τις κρατήσεις που θα δέχονται είτε μέσω των μεγάλων tour operators είτε από άλλες πλατφόρμες.
Η «δεύτερη» ταχύτητα των ξενοδόχων, εφόσον οι εξελίξεις είναι θετικές, αναμένεται να «κουμπώσει» το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ενώ οι περισσότεροι εκτιμάται ότι θα προτιμήσουν να λειτουργήσουν το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου και εφόσον η ζήτηση παραμείνει υψηλή να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, όμως, υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό ξενοδόχων που δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα να μη θέσουν σε λειτουργία κάποια από τα ξενοδοχεία τους για τη φετινή περίοδο αν η πορεία των κρατήσεων δεν είναι ικανοποιητική.
Τι λένε οι ξενοδόχοι
Καταγράφοντας όλες τις ανησυχίες που μοιράζονται αυτό το διάστημα οι ξενοδόχοι μεταξύ τους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) σημειώνει χαρακτηριστικά: «Δεν βλέπουμε πώς ακριβώς θα μπορέσουν τα μέλη μας να επαναλειτουργήσουν, ούτε γνωρίζουμε με ποιους όρους θα συμβεί αυτό». Αιτιολογώντας την άποψή της η ΠΟΞ επισημαίνει:
* Η ρευστότητα των επιχειρήσεων του ξενοδοχειακού κλάδου έχει φτάσει στο «κόκκινο». Εδώ και έναν χρόνο τα μοναδικά έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων προέρχονται επί της ουσίας από τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Τα περισσότερα μέλη της ΠΟΞ, μάλιστα, δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση μετά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Πρόκειται για ποσά που δόθηκαν για να καλύψουν υποχρεώσεις του 2020 και σε αυτές εξαντλήθηκαν.
* Όσες λίγες εποχικές επιχειρήσεις επαναλειτούργησαν την προηγούμενη τουριστική περίοδο το έπραξαν με ζημία τους, οι δε συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές συνεχίζουν να αυξάνουν τις απώλειές τους.
* Είναι δεδομένο πως τα περισσότερα μέλη της ομοσπονδίας δεν θα μπορέσουν να ενισχυθούν ούτε από το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών, καθώς από την ενίσχυση αυτή αφαιρείται τόσο το σύνολο των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν λάβει (ως προς το επιστρεπτέο και μη επιστρεπτέο ποσό) όσο και η επιδότηση τόκων. Εννοείται, επίσης, ότι προκαταβολές δεν υπάρχουν.
* Φθάσαμε ήδη στον Μάιο και οι κρατήσεις είναι μηδενικές. Αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, ίσως να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε τον Ιούλιο. Αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στις βασικές χώρες-αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, ΗΠΑ κ.λπ.), ίσως να ξεκινήσουμε να έχουμε πληρότητες από τον Αύγουστο.
* Με ποια χρήματα θα μπορέσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να καλύψουν τις ιδιαίτερα αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται για την εκ νέου λειτουργία τους;
* Πώς θα μπορέσουν με άδεια ταμεία να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις που δημιούργησαν, δανειοδοτούμενες μέσω του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, για να πληρώσουν τα πάγια έξοδά τους, τις δανειακές υποχρεώσεις τους και τις οφειλές τους σε προμηθευτές, υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν με μηδενικούς τζίρους;
* Πώς θα αποφασίσουν οι εποχικές επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν, αν γνωρίζουν πως είναι υποχρεωμένες να επαναπροσλάβουν και να απασχολήσουν όλο το εποχικό προσωπικό τους χωρίς να έχουν αντικείμενο εργασίας;
* Ήδη θα έπρεπε να έχει δημοσιευθεί το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί για την ενίσχυση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εν όψει της επαναλειτουργίας τους και θα έπρεπε να έχουν εξευρεθεί λύσεις για την κάλυψη των υποχρεώσεων των μελών μας προς το ΤΕΠΙΧ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, υποχρεώσεις οι οποίες δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ. Ήδη θα έπρεπε να έχει επεκταθεί και στις εποχικές επιχειρήσεις το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για το εποχικό προσωπικό τους και να έχει διευκρινισθεί πως και αυτές θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» με τους ίδιους όρους που ίσχυαν πέρυσι.
Η επιδημιολογική εικόνα
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελούν και παραδοσιακές αγορές προσέλκυσης τουριστών για την Ελλάδα, επιδημιολογικά βρίσκονται στο ενδιάμεσο στάδιο. Οι χώρες αυτές, δηλαδή, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας, δεν χαρακτηρίζονται ούτε «κόκκινες» ούτε «πράσινες», γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να κορυφώνεται η αγωνία στην τουριστική βιομηχανία σε σχέση με το πώς θα διαμορφωθεί αυτή η εικόνα τις επόμενες εβδομάδες.
Θετικά μηνύματα
Σε περίπτωση που τελικά τα μηνύματα αναφορικά με την πανδημία θα είναι θετικά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, γεγονός είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς στις προτιμήσεις των μεγάλων αγορών, όπως η Γερμανία και η Βρετανία. Θετικά, εξάλλου, είναι τα μηνύματα που έρχονται και από τις ΗΠΑ, οι οποίες τα τελευταία χρόνια, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, είχαν αναδειχθεί ως μια από τις κορυφαίες αγορές για τη χώρα μας. Όπως επισήμανε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μετά τις επαφές που είχε πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Μεξικό, επιβεβαιώθηκε το έντονο ενδιαφέρον του αμερικανικού κοινού για τη χώρα μας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού. Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας Αχμέντ αλ Κατίμπ, κατά την οποία συμφωνήθηκε η αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών εμβολιασμού και τέθηκαν οι βάσεις για ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Τέλος, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών του παγκοσμίου συνεδρίου για το 2021 στο Κανκούν του Μεξικού, το WTTC απένειμε στην Ελλάδα το βραβείο «Global Champion Award for Covid-19 Crisis Management».
Source link