Στη φωτογραφία εικονίζεται ο γαλαξίας νάνος και στην ένθετη το κέντρο του γαλαξία με την μαύρη τρύπα.

Έχει διαπιστωθεί πώς τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί στις πανίσχυρες βαρυτικές δυνάμεις μιας μαύρης τρύπας. Άστρα, πλανήτες και κάθε είδους κοσμικές δομές και ύλη που βρίσκεται εντός του βαρυτικού βεληνεκούς μιας μαύρης τρύπας εξαφανίζεται τελικά από το Σύμπαν όπως τουλάχιστον εμείς το γνωρίζουμε. Έτσι οι μαύρες τρύπες είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την καταστροφή.

Για πρώτη φορά όμως διαπιστώνεται ότι μπορεί μια μαύρη τρύπα να συνδέεται και με τη δημιουργία. Πιο συγκεκριμένα ερευνητές του Τμήματος Φυσικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Μοντάνα στις ΗΠΑ αναλύοντας δεδομένα του τηλεσκοπίου Hubble αναφέρουν ότι η μαύρη τρύπα που βρίσκεται σε ένα γαλαξία νάνο αποτελεί την πηγή γέννησης νέων άστρων.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση Nature οι ερευνητές παρουσιάζουν τα ευρήματα τους από τον γαλαξία Henize 2-10 που βρίσκεται σε απόσταση 30 εκατ. ετών στον αστερισμό της Πυξίδας. Οι γαλαξίες νάνοι είναι μικροί σε μέγεθος γαλαξίες με επίσης μικρό αριθμό άστρων σε σχέση πάντα με τους μεγαλύτερους γαλαξίες. Έχει διαπιστωθεί ότι μαύρες τρύπες που βρίσκονται σε γαλαξίες νάνους εκπέμπουν κοσμική ύλη με τη μορφή πιδάκων σωματιδίων ή αερίων.   

Σύμφωνα με τους ερευνητές η μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία εκπέμπει ιονισμένο αέριο το οποίο ταξιδεύει στο Διάστημα και συγκρούεται με ένα πυκνό νεφέλωμα που βρίσκεται στις παρυφές του γαλαξία. Η κοσμική αυτή διεργασία προκαλεί τη γέννηση άστρων στο νεφέλωμα. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται αυτό το φαινόμενο και όπως είναι ευνόητο ο γαλαξίας και η μαύρη τρύπα θα αποτελέσουν από εδώ και πέρα αντικείμενο νέων ερευνών.

 

Προτεινόμενα για εσάς
Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *