Να μην υπάρχουν αυταπάτες πρότεινε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σχετικά με τον ρόλο της Κίνας ως μεσολαβητή στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για την Κίνα, μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει θέση εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ZDF. Η Κίνα προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να διαδραματίσει ένα μεσολαβητικό ρόλο στην ουκρανική σύγκρουση, αναφερόμενη δημόσια για ένα σχέδιο -προς το παρόν ακόμα ασαφές- με σκοπό την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Το Πεκίνο υποσχέθηκε να δώσει στην δημοσιότητα το σχέδιό του αυτή την εβδομάδα, κατά την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Σολτς επανέλαβε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε παράδοση κινεζικών όπλων στη Ρωσία στο πλαίσιο αυτού του πολέμου. «Έκανα σαφές στην τελευταία συνάντησή μου με Κινέζους αξιωματούχους ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν κατηγορίες αυτή την εβδομάδα προς την Κίνα σχετικά με την προμήθεια όπλων στη Ρωσία, για να υποστηρίξει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, γεγονός που δεν επιβεβαιώνει το Πεκίνο. Παραμονή της πρώτης επετείου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος επανέλαβε επίσης ότι «αυτή η ρωσική εισβολή δεν πρόκειται και δεν πρέπει να πετύχει». Επιπρόσθετα είπε ότι η Δύση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, αλλά δεν θα είναι «έξυπνο» για την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα που έλαβε για να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.  Η αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία για να μπουν στο πεδίο της μάχης «προς το παρόν δεν έχει νόημα», τόνισε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, ReutersSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *