Σε 494 ανέρχονται τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στις 500 ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ακόμη 1.050 παιδιά τραυματίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται μόνο σε εκείνα τα παιδιά των οποίων τα ονόματα έχουν ταυτοποιηθεί. Σε πολλές περιοχές, όπου συνεχίζονται οι εχθροπραξίες όπως και τα κατεχόμενα εδάφη, είναι αδύνατη η καταγραφή στοιχείων.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ο ΟΗΕ, περισσότερα από 500 παιδιά σκοτώθηκαν στις 500 ημέρες του πολέμου, ενώ ο συνολικός αριθμός των αμάχων από την έναρξη της εισβολής που έχασαν τη ζωή τους υπερβαίνει τους 9.000.

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Πάνω από 9.000 άμαχοι νεκροί σε 500 ημέρες πολέμου

Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι οι νεκροί άμαχοι είναι πολύ περισσότεροι, καθώς οι αριθμοί που αναφέρονται αφορούν ανθρώπους που έχουν ταυτοποιηθεί ως θύματα του πολέμου.

Από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.500 Ουκρανοί πολίτες, έχουν διαπραχθεί 94.000 εγκλήματα πολέμου και έχουν καταστραφεί 115.000 σημεία πολιτικών υποδομών, ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντρίι Κόστιν.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι, μαζί με τους διεθνείς εταίρους, η Ουκρανία δημιούργησε έναν πραγματικό συνασπισμό δικαιοσύνης και ότι η καθημερινή συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) οδήγησε στο πρώτο ένταλμα σύλληψης του Πούτιν.

Επιπλέον, άνοιξε στη Χάγη το Διεθνές Κέντρο για τη δίωξη εγκλημάτων κατά την διάρκεια ης επίθεσης κατά της Ουκρανίας (ICPA), το οποίο αποτελεί το πρώτο στοιχείο του μελλοντικού δικαστηρίου, και δημιουργήθηκε το Διεθνές Μητρώο Ζημιών για να εξασφαλιστεί η αποζημίωση όσων επλήγησαν από τον πόλεμο.

«Ο δρόμος προς τη δικαιοσύνη δεν είναι εύκολος. Αλλά, προχωράμε μπροστά. Μαζί με ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο», σημείωσε ο Κόστιν. Όπως τόνισε, υπάρχουν ήδη 353 ύποπτοι, 219 κατηγορούμενοι και 53 εγκληματίες έλαβαν ποινές σε ουκρανικά δικαστήρια.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ukrinform, BBC (ρωσική υπηρεσία)

Βόμβες διασποράς: Τι είναι, γιατί οι ΗΠΑ τις στέλνουν στην Ουκρανία, ποιες οι επιπτώσειςSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *