Η παρουσία του ανθρώπου είναι συνδεδεμένη άρρηκτα και με την δημιουργία… σκουπιδιών. Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα αφήνει κάτι πίσω της που κατά βάση δεν είναι ωφέλιμο. Δεν θα μπορούσε να αποτελεί φυσικά εξαίρεση η διαστημική μας δραστηριότητα.

Απροσδιόριστου αριθμού μικρότερα και μεγαλύτερα κομμάτια από πυραύλους, διαστημικά σκάφη, δορυφόρους και κάθε είδους αντικείμενα, ακόμη και πράγματα που πέφτουν από τα χέρια των αστροναυτών σε διαστημικούς περιπάτους, κυκλοφορούν ελεύθερα σε τροχιά γύρω από την Γη έχοντας δημιουργήσει μια μεγάλη «χωματερή» το μέγεθος της οποίας μεγαλώνει συνεχώς.

Τα διαστημικά σκουπίδια αποτελούν πολύ σοβαρή απειλή αφού κινούνται με ταχύτητες 30 χιλιάδων χλμ./ώρα και όπως είναι ευνόητο αν κάποιο από αυτά πέσει πάνω σε ένα διαστημικό σκάφος ή έναν εν λειτουργία δορυφόρο μπορεί να του προκαλέσει σοβαρή ή ακόμη και ανεπανόρθωτη ζημιά με ότι αυτό συνεπάγεται. Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού υποχρεώνεται συχνά να τον μετατοπίζει για να αποφύγει κάποιο απειλητικό διαστημικό σκουπίδι.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος εκτιμά ότι υπάρχουν περί τα 130 εκατ. διαστημικά σκουπίδια με διάμετρο μέχρι ένα εκατοστό και περίπου 34 χιλιάδες με διάμετρο ως και δέκα εκατοστά τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα.

Ένα νέο τεράστιο διαστημικό ραντάρ που εγκαταστάθηκε στην Κόστα Ρίκα θα μπορεί να εντοπίζει και τα μικρά διαστημικά σκουπίδια που μέχρι σήμερα περνούσαν απαρατήρητα από τα όργανα παρατήρησης. Το νέο ραντάρ κατασκεύασε η εταιρεία LeoLabs που έχει μεγάλη πείρα και τεχνογνωσία σε αυτό ακριβώς το αντικείμενο.

«Πρόκειται για το πιο προηγμένο διαστημικό ραντάρ του είδους του» δηλώνει ο Νταν Σεπερλέι διευθύνων σύμβουλος της LeoLabs. Η εταιρεία κατασκευάζει ραντάρ εντοπισμού αντικειμένων στις περιοχές της αποκαλούμενης χαμηλής τροχιάς γύρω από την Γη, περίπου 800 χλμ. έξω από τον πλανήτη. Η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα δίκτυο τέτοιων ραντάρ σε πολλές περιοχές της Γης έτσι ώστε να χαρτογραφηθεί πλήρως αυτή η χωματερή.

Η καταγραφή των διαστημικών σκουπιδιών είναι σίγουρα χρήσιμη αλλά δεν λύνει το πρόβλημα που διογκώνεται συνεχώς. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αν δεν βρεθεί τρόπος απομάκρυνσης ή καταστροφής των διαστημικών σκουπιδιών σύντομα θα έχουν γίνει τόσο πολλά που θα δημιουργήσουν τελικά ένα φράγμα γύρω από την Γη που θα καθιστά απαγορευτική την εκτόξευση πυραύλων που θα μεταφέρουν διαστημικές αποστολές ή δορυφόρους.

 

 

 



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *