Με πτώση έκλεισαν οι μετοχές στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να παρακολουθούν με αγωνία τη γεωπολιτική ένταση Ρωσίας – Ουκρανίας και το άλμα των τιμών εμπορευμάτων. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 184,74 μονάδες ή 0,56%, αφού όμως αρχικά κατέγραφε άνοδο 585 μονάδων βάσης εν μέσω έντονης νευρικότητας, διολισθαίνοντας ακόμη πιο βαθιά σε αρνητικό έδασφος και ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,7%, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Ο Nasdaq κατέγραψε μικρότερες απώλειες 0,3%, αν και κινείται πλέον σε bear market. 

Κόντρα στην υπόλοιπη αγορά πήγε ο δείκτης μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 καταγράφοντας άνοδο 0,6%.

«Η διένεξη Ρωσίας/Ουκρανίας, η άνοδος των τιμών εμπορευμάτων, οι ανησυχίες για πληθωρισμό και η άκρως αβέβαιη προοπτική της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ έχουν προκαλέσει φόβους για ύφεση και απότομο sell off στις αγορές», σημειώνει ο Κρις Σένιεκ στρατηγικός αναλυτής της Wolfe Research. 

H τιμή brent ξεπέρασε προς στιγμή τα 131 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας υψηλό 13 ετών, ενώ η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη έφθασε έως τα 128 δολάρια το βαρέλι, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου. 

Ο κλάδος ενέργειας είναι από τους μεγάλους κερδισμένους, με εξαίρεση, η μετοχή της Shell που υποχώρησε 2,6% από τη στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.  

«Ενδεχομένως, υπήρξε μία μικρή ανακούφιση από το γεγονός ότι μόνο οι ΗΠΑ κόβουν την παροχή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ η Βρετανία και η Ε.Ε. προχωρούν σε σχέδια που για να υλοποιηθούν θα χρειαστούν αρκετά τρίμηνα», σημειώνει ο Άνταμ Κρισαφούλι, ιδρυτής της Vital Knowledge.

 Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο S&P 500 είχε σημειώσει πτώση περίπου 3%, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από τον Οκτώβριο του 202ο. Τα blue chip βούλιαξαν περίπου 800 μονάδες βάσης για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση στις τελευταίες έξι, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 3,6%. 

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο S&P 500 είχε σημειώσει πτώση περίπου 3%, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από τον Οκτώβριο του 202ο. Τα blue chip βούλιαξαν περίπου 800 μονάδες βάσης για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση στις τελευταίες έξι, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 3,6%. Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *