Καλλιτεχνική απεικόνιση του αστεροειδή που κινείται γρήγορα αλλά και πολύ κοντά στον Ήλιο.
Στις 13 Αυγούστου αστρονόμοι στο αστεροσκοπείο Cerro Tololo Inter-American Observatory στη Χιλή ανακάλυψαν έναν άγνωστο μέχρι σήμερα αστεροειδή. Όπως όμως διαπιστώθηκε στη συνέχεια δεν πρόκειται για ένα ακόμη διαστημικό βράχο από τους αμέτρητους που υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα αλλά για έναν αστεροειδή με μοναδικά χαρακτηριστικά.
Ο 2021 PH27 όπως ονομάστηκε αυτός ο αστεροειδής ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο κάθε 113 μέρες. Είναι η μικρότερη χρονικά περιστροφή οποιουδήποτε αντικειμένου (αστεροειδή, κομήτη, πλανήτη, δορυφόρου) γύρω από τον Ήλιο στο ηλιακό μας σύστημα με εξαίρεση τον Ερμή που ολοκληρώνει την περιστροφή γύρω από το μητρικό μας άστρο σε 88 μέρες.
Όμως ο 2021 PH27 ακολουθεί μια περισσότερο ελλειπτική τροχιά σε σχέση με αυτή του Ερμή με αποτέλεσμα να πλησιάζει τον Ήλιο πιο κοντά από ότι ο Ερμής. Στο κοντινότερο πέρασμα του ο αστεροειδής πλησιάζει τον Ήλιο σε απόσταση 20 εκατ. χλμ. Στο πέρασμα του αυτό ο 2021 PH27 αναπτύσσει στην επιφάνεια του θερμοκρασίες 500 βαθμών Κελσίου.
Κατά το κοντινό του πέρασμα από τον Ήλιο ο αστεροειδής βιώνει σύμφωνα με τους ειδικούς τα πιο ισχυρά φαινόμενα της θεωρίας της γενικής σχετικότητας από οποιοδήποτε αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα. Όπως είναι ευνότητο όλα αυτά τα χαρακτηριστικά θα καταστήσουν τον 2021 PH27 σταθερό στόχο μελέτης και παρατηρήσεων από εδώ και πέρα για την επιστημονική κοινότητα.
Προτεινόμενα για εσάς
Source link